Tavuk Çiftliği Kurmak 2023 | Maliyet ve Kazanç | Gerçekten Karlı Mı?
Günümüzde organik gıdaya olan ihtiyaç giderek arttığı için girişimciler tavuk çiftliği kurmak için sıraya girmiş durumda. Bu işten para kazanabilmek için tavuk sayısını artırmanız gerekiyor. Orta ölçekli veya binlerce tavuk olan tavuk çiftliği açmak istiyorsanız maliyetler nedir? ne kadar kazandırır? ve diğer ipuçları nelerdir? hemen incelemeye başlayın.
Tavuk Çiftliği Kurmak İçin Tavsiyeler ve İpuçları
Tavuk çiftliği kurmak karlı iş fikirleri arasında yer alsa da işinizin başında 7/24 durmanızı gerektirebilir. Çünkü tavukların bakımları ve ihtiyaçlarını sürekli olarak takip etmelisiniz. Büyük çiftlikler için ek giderler olabileceği için yanınızda ek para bulundurmalısınız. Tavukların sağlığını korumak en büyük görevlerinizden biri olacağı için kazancınıza bağlı olarak personel alabilirsiniz. Ayrıca işiniz devamlı katlanarak artacağı için tavuk çiftliği kurmak için hevesli olmalısınız. Bazı mevsimler kar oranınız iyi olurken bazı mevsimlerde tavukların durumuna göre az gelir kazanabilirsiniz. Her kötü ihtimali düşünerek, planlarınızı yapmalısınız.
İlginizi Çekebilir: Öğrenciler İçin Para Kazanma Yolları 2023 – 11 Karlı Yöntem!
Tavuk çiftliği kurmak için öncelikle bilgi sahibi olmalı ve bu işin nasıl yürüdüğünü kabataslak öğrenmelisiniz. Bunun için en iyi yöntem bir çiftliği ziyaret etmek ve çalışanlar ve yöneticilerle sohbet etmek olacaktır. Hatta belli bir süre çalışarak tecrübe edebilir ve zorluğunu görebilirsiniz. Deneyim gerektiren bir iş olduğu için ne kadar istekli olduğunuzu böylece ölçebilirsiniz. Masa başı ve cansız varlıklarla çalışmadığınız için aynı çocuk bakar gibi titizlikle hayvanlarınıza bakmalısınız. Çalışma planlarınızı yapmalı ve her işi belli saatlere bölmelisiniz. Ezbere yapacağınız iş hayvanların ölümüne yol açabilir. Örneğin hayvanlar için yem saati, su saati ve bunların bitip bitmediğini kontrol etmek için düzenli olarak ziyaret etmelisiniz.
Tavuk Çiftliği Nasıl Açılır?
Tavuk çiftliği kurmak herkesin aklına ömrü boyunca bir kere gelmiş bir iş fikridir. Fakat birçok insan cesaret edemez. Sizler için aklınızda fikir oluşturacak rehber hazırladık. Bu rehberin başında çiftlik için bir yer temin etmeniz gerekiyor. Mera tavukçuluğu fikri aklınızda varsa tavukların sağlığının etkilenmemesi için kış mevsiminin zorlu şartlarını görmemeleri gerekiyor. Bu nedenle daha sıcak yerleri tercih etmelisiniz. Fakat büyük çiftlikler bu iş için özel oluşturulacağı ve kapalı olacağı için her yerde yapabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Günümüzün En Karlı İş Sektörü: Kahve Dükkanı Açmak ! Zengin Ol !
Diğer işlerde her zaman merkezde yapmanızı tavsiye ederken tavuk çiftliği kurmak istiyorsanız şehir dışını seçmelisiniz. Uzun yollarda seyahat ederken kötü kokulara şahit olmuşsunuzdur. Bu kokular genellikle tavuk çiftliği olan yerlerden gelmektedir. Ses ve kokunun fazla olması nedeniyle insanlara uzak yerleri tercih etmelisiniz. Tavuk çiftliği kurmak istiyorsanız bir arazi satın almanız daha iyi olacaktır. Olası problemlerde tavukları başka yere taşımak zaman ve maliyetten sizi zarara sokacaktır. 1000’in üstünde tavuk sayınız bulunuyorsa mutlaka verimli çalışma ortamı için personele ihtiyacınız bulunuyor. Her bin tavuk için bir eleman yeterli olacaktır. Bazı durumlarda devletin yasal olarak zorunlu kıldığı veteriner alımı da olmaktadır. Bunun için belediyeye başvurabilirsiniz.
Tavuk Çiftliği Malzemeleri Nelerdir?
Mera tavukçuluğu için tavuk çiftliği malzemeleri sizi çok zorlamazken büyük çiftliklerde masraf artabilir. Tavuk çiftliği kurmak için gereken malzemelerden birkaç şunlardır. Suluk, aşılama-ilaçlama-aydınlatma-soğutma-ısıtma sistemleri, havalandırma, kuluçka makinesi, yumurta saklama kasaları, kasalar, kafesler, civciv için özel bölümler, yemlik ve suluk başta gelen malzemelerdir. Ne kadar malzemeye ihtiyacınız olduğunu bilmiyorsanız, bu araçların teminini sağlayan firmalara ulaşırsanız size yardımcı olacaktır. İnternet üzerinden telefon numaralarına ulaşabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Çorap İmalatı Yapmak İsteyenler İçin En Kapsamlı Rehber
Tavuk Çiftliği Kurmak İçin Nasıl Tavuklar Gerekiyor?
Tavuk çiftliği kurmak için nasıl tavukları gerektiğini tarım bakanlığından alacağınız bilgilerle öğrenebilirsiniz. Aldığınız bilgiler sayesinde daha verimli bir çalışma sahası oluşturabilirsiniz. İhtiyaç olan durumlarda sermayeniz yeterliyse devlet desteği de alabilirsiniz. Tavuk cinslerinden bazılarını sayacak olursak, pleymut, ligorin, australorp Nick Brown, ataks ve lohman tavukları verim açısından en iyilerden birkaçıdır. Bu tavuklar daha az yemle daha çok yumurta verebilmektedir. Fakat diğer tavuklara göre daha iyi bakım istemektedirler. Bunlar cinslerine göre 200-350 arası yıllık yumurta verimi verebilmektedir.
İlginizi Çekebilir: İnternetten Para Kazanmak | 2023 Yılı İçin En Etkili 74 Fikir
Tavuk Çiftliği Kurmak ve Yem Fiyatları
Ortalama tavuk yemi kilosu 15 – 20 tl arasında değişmektedir. Toptan olarak tavuk yemi 50 kilogram tercih ettiğinizde 550 – 800 TL arasında harcama yapabilirsiniz. Kaliteli yumurta ve fazla sayıda yumurta istiyorsanız yem tüketimini kısıtlamamalısınız. Bir tavuk günde 100 gram yerken 1000 tavuğunuz varsa 100 kg’dan 1000 – 1600 TL arasında masrafınız olacaktır. Alternatif olarak yeşillikler ekleyerek masrafları düşürebilirsiniz.
Tüm bu işlerle uğraşmak istemiyorsanız hazır kurulum yapan şirketlerle anlaşabilirsiniz. Bu şirketler her şey hakkında bilgili olduklarından size en iyi verimi yapacak kurulumu sağlayacaktır. Fakat kendiniz tavuk çiftliği kurmak daha ucuz olacaktır. Her şeyi hazırladıktan sonra sırada satış bulunuyor. Büyük bir firma kurmaya odaklanıyorsanız, kendi markanızı yaratabilirsiniz. Uzun vadede iyi noktalara gelebilirsiniz.
Tavuk Çiftliği Kurmak İstiyorum
Eğer kendi markanızı yaratmaya karar verdiyseniz yasal işlemlerden sonra çiftliğin yanında genel merkeze ve satış ofisine ihtiyacınız bulunuyor. Çeşitli firmalara toptan satışlar yaparak, müşterilerinizi hızlıca bulmalısınız. Birçok firma başka markalarla anlaşmış olabileceğinden satışa başlamadan önce müşterileri hazır etmelisiniz. Tavuk çiftliği kurulumu kolay olsa da satışlar için sabırlı olmalısınız. Hızlıca büyüyebilmek için firmalara uygun fiyat fırsatı sunmalısınız. Tabi ki de en önemli şeylerden birisi de reklam ve tanıtım olacaktır. Sosyal medyayı, televizyonu, gazeteyi ve radyoyu etkin bir şekilde kullanarak reklam yapmalısınız.
İlginizi Çekebilir: İş Fikirleri 2023: Ufkunuzu Açacak Karlı 100 Yeni İş Fikri
Markanızın isminde bir internet sitesi açarak, internet üzerinden kendinizi tanıtarak, satış yapabilirsiniz. Samimiyet ve kalite tavuk çiftliği kurmak için önemli olacağından bir süre sonra kulaktan kulağa reklamınız yapılacaktır. Reklamlar, çiftlik masrafı ve giderleri hesaba kattığınızda birkaç milyon TL’yi gözden çıkarmalısınız. Eğer müşteri aramak ile uğraşmak istemiyorsanız ürünlerinizi büyük çiftliklere satabilirsiniz. Herhangi bir şirketi arayarak ürünlerinizin kalitesinin test edilmesinden sonra iyi teklifler alabilirsiniz. Tüm şirketlerden en iyi teklifi alarak çalışabilirsiniz.
Tavuk Çiftliğini Büyütmek
Tavuk çiftliği kurmak ilk işti sırada işi büyütmek kalıyor. Başarının sırrı otomasyondan geliyor. İşleri ne kadar otomatik bir şekilde yaparsanız diğer işlere ayıracağınız vakit artacaktır. Çalışanlarınız tavuklarla ilgilenirken siz de tavuk miktarını ve satış sayınızı arttırmaya başlayın. Hatta yeni bir arazi satın alarak başka bir şubeyle hızlıca büyüyebilirsiniz.
Tavuk Çiftliği Kurmak Ne Kadar Kazandırır? 2023
2023 yılında 100 tavukluk bir tavuk çiftliği aylık 9000 veya 10.000 TL arasında kazanç sağlayabilir. 100 tavuklu bir çiftlik günde 80 – 100 arası bir yumurta bırakacaktır. Günümüzde bir yumurtanın fiyatı ise ortalama 3 TL’dir. Yani günlük kazancınız 240 TL ile 300 TL arasında olacaktır. Ayrıca beklentilerin ne düzeyde olacağını belirlemelisiniz. Beklentilerinize göre kazanç oranınız az veya çok olacaktır. Tabi giderleri, vergileri ve elektrik harcamasını tavuk çiftliği kurma maliyeti arasına katmalısınız. Yumurta ve tavuk sağlığı için ısıtma ve soğutma sistemleri devamlı ve iyi bir şekilde çalışmalıdır. Bunun yanında tavukların hastalıkları ve ölümleri için bütçe ayırmalısınız.
İlk yıl tecrübeyle geçerken ikinci yıl işe daha çok odaklanarak yüksek karlar elde edebilirsiniz. İnternet üzerinden kısa bir araştırmayla tavuk çiftliği açmak için işe girenleri ve başarı hikayelerini okuyabilirsiniz. Sektörün kolay yoldan para kazanma fırsatı için iyi olduğunu söylemeliyiz. Fakat biraz yorucu olduğunu da söylemeliyiz. Yumurtalar her ailenin temel gıdalarından biri olduğundan dolayı asla batacak bir sektör değildir. Koli fiyatında bir yumurtanın 3 TL’ye geldiğini hatta organik olanların 4 TL’ye kadar çıktığını söylersek tavuk çiftliği kazancı ne kadar hesaplayabilirsiniz. Fakat burada önemli nokta kazanç değil maliyetlerdir. Kendinizi geliştirmek ve tavuk çiftliği kurmak için işe mera tavukçuluğuyla işe başlayabilirsiniz. Eğer tavuk çiftliği gözünüzü korkuttuysa arı yetiştiriciliği ve keçi sütü üretimi yapma konusundaki rehberlerimizi inceleyebilirsiniz.
Tavuk Çiftliği Kurma Maliyeti 2023
Kendi bahçenizde 25 metrekarelik bir çadırla tavuk çiftliği kurma maliyeti ortalama 35 bin TL’dir. Ayrıca bir civcivin fiyatı 2023 yılında 20 TL civarıdır. 100 adet civciv alma maliyeti de ortalama 2 bin TL olacaktır. Ayrıca 100 tavuk günde 18 kilogram yem yer. Çünkü 1 tavuk günde 120 – 130 gram yem yemektedir. Bu durumda 100 tavuk her 3 günde 1 çuval yem tüketeceklerdir. 50 kilogramlık 1 çuval tavuk yemi fiyatı ortalama 600 TL’dir. Yani aylık 10 çuvaldan 6 bin TL yem masrafınız olacaktır.
Haliyle tavuk çiftliği kurmak girişimciler için kötü biten bir senaryo olabilir. Özellikle 100 tavukla işe başlayan kişilerin kar oranının düşük olduğunu söylememiz gerek. Artan yem fiyatları nedeniyle ne yazık ki kazançlar düşmüştür. Eğer 50 kilogramlık bir tavuk yemini 500 TL veya altında bir fiyattan bulabilirseniz biraz olsun kar edebilirsiniz. Ayrıca tavukların yumurta verme verimi azaldığı zaman 100 tavuğun verdiği yumurta 60’a kadar düşebilir. Bu işten kar edebilmek için ancak 500 veya 1000 tavuğa sahip olacak kadar iyi bir çiftliğiniz olmalıdır.