Telefoncu Dükkanı Açmak 2023 | Maliyet, Kazanç ve İpuçları
Telefoncu dükkanı açmak günümüzün en popüler ve en karlı işlerinden biridir. Her sene çıkan onlarca telefon markası ve modeli nedeniyle piyasada milyonlarca ürün satışa hazır bekliyor. Özellikle sürekli telefonunu değiştiren kişiler için telefoncular uğranan ilk noktalardandır. Ayrıca telefoncu dükkanları sıfır telefonların yanı sıra ikinci el telefonları da satışa sunduğu için insanların ilgisini çekiyor. Siz de “telefoncu dükkanı nasıl açılır?” “telefoncu dükkanı açmak karlı bir iş mi?” “maliyeti nedir?” gibi soruları merak ediyorsanız tüm detaylarıyla aşağıdaki ipuçlarını okuyabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: İnternetten Para Kazanmak | 2023 Yılı İçin En Etkili 74 Fikir
Telefoncu Dükkanı Nasıl Açılır?
Günümüzde cep telefonu dükkanı açmak isteyenlerin çok fazla rakibi olduğunu söylememiz gerek. Fakat hepsine rağmen kar etmek oldukça mümkün. Çünkü sektör oldukça geniş ve kullanılan telefon sayısı oldukça fazladır. Bir telefon dükkanında sadece telefonlar satılmıyor. Telefon kılıfları, şarj aletleri, kulaklıklar ve bağlantı kabloları gibi birçok telefon aksesuarı da bulunuyor.
Haliyle satılabilecek şeylerin sayısı oldukça fazladır. Bununla birlikte bir telefoncu arıza yapan telefonların tamiratında üstlenir. Yani telefoncu dükkanı açmak isteyenler için alternatif oldukça fazladır. Sıfırdan bir dükkan açmak yerine halihazırda işletilen fakat devredilmeye hazır bir telefoncuda satın alabilirsiniz. Bu sizi işi hazırlama yükünden kurtarır ve kaldığınız yerden devam etmenizi sağlar.
Birçok telefoncu dükkanında onarım yapan bir servis elemanı mutlaka vardır. Bu nedenle sizin de böyle bir eleman çalıştırmanız önemlidir. Fakat bunu karşılayacak gücünüz yoksa anlaşmalı olarak dışarıdan yardım alabilirsiniz. Sattığınız telefon arıza verdiğinde bu teknik servislere telefonu teslim edebilirsiniz.
Cep telefonu dükkanında telefon kılıfları çok önemlidir. Birçok telefoncunun kılıftan yaptığı kar, telefondan yaptığı kardan daha fazladır. Burada önemli nokta en çok tercih edilen telefonlara göre çeşitli kılıflar temin etmenizdir.
Ayrıca cep telefonu açmak isteyenler hat satışı ve operatör değişimlerinde yaparak para kazanabilir. Vodafone, Türk Telekom ve Turkcell gibi markalardan bayilik alarak operatör işlemlerini rahatlıkla yapabilirsiniz. Yapacağınız her değişim ve satış için bayilerden komisyon alabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: İş Fikirleri 2023: Ufkunuzu Açacak Karlı 100 Yeni İş Fikri
Telefoncu Dükkanı Açmak İstiyorum Diyenlere
Telefoncu dükkanı açmak isteyenler satış yelpazesini genişletmelidir. Ne kadar çok ürün ve hizmet bulundurursanız kar marjınız o kadar artacaktır. Operatörlerin bayiliğini almak bunlardan biridir. Aynı zamanda farklı kalitede aksesuarlar bulundurmak her müşteriye hitap edecektir. Bazı telefoncular tek bir operatör bayiliği alarak faaliyet göstermektedir. Böyle de para kazanmak mümkün. Fakat telefoncu rekabeti günümüzde biraz fazla olduğu için tüm bayilikleri almaya çalışmanız mantıklıdır. Ayrıca tabii ki her bayilik almak istiyorum diye ne yazık ki kolay bir şekilde bayilik verilmiyor. Tecrübe ve iş deneyimi, bayilik almak açısından önemli. Yine de bu sizin başvurmamanız için engel değildir.
Hazır Telefoncu Dükkanı Satın Almak
Sıfırdan bir dükkan açmak zor ve yorucu geliyorsa hazır dükkanları satın almak daha mantıklıdır. Bazı telefoncular artık yoruldukları veya başka bir sektöre geçmek istedikleri için dükkanlarını satabilirler. Bazılarının da birden fazla dükkanı olduğundan yönetimi zor gelir ve bir tanesini satarlar. Böyle bir dükkan satın aldığınızda eğer isterseniz yanında çalışan elemanlarla devam edebilirsiniz. Satıştan kısa bir süre sonra daha işlerin nasıl yürüdüğünü size öğretmelerini isteyin.
İlginizi Çekebilir: Ek İş Yapmak İsteyenlere Altın Öğütler!
Cep Telefonu Aksesuar Dükkanı Açmak
Hiçbir telefonla uğraşmadan sadece cep telefonu aksesuarı satmak istiyorsanız, bu tarz bir dükkan en iyisidir. Arıza veya onarım gibi dertlerle uğraşmadan basit ürünler satarak kazanç sağlayabilirsiniz. Bu tür aksesuarları toptan olarak satın almak maliyetlerinizi düşürecektir. Sergi alanı ve raflarla ürünlerinizi sergileyebilirsiniz.
Dükkanı açmadan önce bir toptancı ile anlaşarak size yardımcı olmasını isteyin. Bununla birlikte bir baskı makinesi alarak kılıfları çeşitli tasarımlarla süsleyebilirsiniz. Ayrıca kişiye özel kılıf tasarımları yaparak kar marjınızı daha da arttırabilirsiniz. Üstelik az bir bütçe ile dükkanınızı rahatlıkla doldurabilirsiniz. Çünkü aksesuarların maliyeti telefonlara göre daha azdır. Kar marjı ise %50’yi geçebilmektedir.
Telefoncu Dükkanı Açma Maliyeti
Telefonu dükkanı açma maliyeti büyüklüğüne göre 150.000 TL ile 200.000 TL arasında olacaktır. Sadece aksesuar dükkanı açmak istiyorsanız 20.000 TL ile 60 bin TL arasında bir masraf çıkabilir. Fakat cep telefonları işin içine girerse masraf Bir hayli artabilir. Günümüzde en uygun bir cep telefonu 4000 TL’den başlıyor. Haliyle çeşit olabilmesi için 30 civarı bir cep telefonuna ihtiyacınız var. Bu da 120.000 TL gibi bir rakama denk geliyor. Eğer daha çok ikinci el cep telefonları satarsanız bu masraf biraz daha az olabilir. Dükkan için dekorasyon da ortalama 20.000 TL gibi bir masraf çıkartabilir.
İlginizi Çekebilir: Evde Sabun Yaparak Para Kazanmak 2023
Telefoncu Dükkanı Açmak Ne Kadar Kazandırır?
Ortalama olarak bir telefoncu dükkanı aylık 10.000 TL ile 25.000 TL arasında bir gelir elde edebilir. Günümüzde bir cep telefonu kılıfı 30 TL ile 100 TL arasında değişiyor. Zırhlı ve kaliteli kılıflar üst düzey bir koruma sunduğu için daha çok tercih ediliyor. İşlek bir bölgede günde 30 kılıf satan bir telefoncu 900 TL ile 3000 TL arasında bir kazanç sağlayabilir. Telefon satışları ise aksesuarlara göre daha azdır. Bunun yanı sıra bir telefon onarımından 100 TL ile 1000 TL arasında para kazanmak mümkün.
Ekran ve parça değişimleri için kazancınız biraz düşük olabilir. Orijinal parçalar dolar kuruna bağlı olduğu için %30 %50 arasında bir kar marjı bırakabilir. Burada dikkat etmeniz gereken nokta onarım yaparak işçilikten kazanmak ve daha düşük maliyetle temin edebileceğiniz telefon aksesuarları satmaktır.
Telefoncu Dükkanı Açmak İçin Gerekli Belgeler
Güncel olarak istenen belgeleri belediyeden kesin olarak öğrenebilirsiniz. Bunun yanı sıra gerekli belgeler standart bir dükkan açarken istenen belgelerle aynıdır. Kabaca şu belgeleri hazırlayabilirsiniz:
- Vergi levhası fotokopisi
- İtfaiye uygunluk raporu
- Faaliyet İzni belgesi
- İmza sirküleri
- İş yeri krokisi
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Vesikalık fotoğraf
- Kira sözleşmesi veya tapu fotokopisi
- Esnaf Odası kaydı
Cep Telefonu Dükkanı Açarak Nasıl Para Kazanılır?
Cep telefonu dükkanı açmak ve para kazanmak istiyorsanız onarım işinden anlayan birini mutlaka tutmalısınız. Çünkü günümüzde artan telefon fiyatları nedeniyle insanlar sahip olduğu telefonları değiştirmek yerine onarmayı tercih ediyor. Eğer bu konuda bilginiz yoksa telefon tamiri konusunda birçok kurs açılmaktadır. Kurslar ortalama bir ay sürmektedir. Başarıyla tamamladığınız takdirde telefon onarımına yapacak bilgiye sahip olabilirsiniz.
Zaten telefonların çoğu kırılma çatlama veya anakart arızası nedeniyle arızalanır. Müşteri memnuniyetini sağlayabilmek için parça değişimlerini 2. sınıf ürünler yerine orijinal olarak yapmalısınız. Yan sanayi parçalar kullanmak telefon ile uyumsuzluğa yol açabilir. Aldığınız eğitimi tecrübeye dönüştürmek için bir süre bir telefoncu yanında çalışabilirsiniz. Telefon veya kılıf satamadığınız günlerde yaptığınız onarımlarla kazancınızı arttırabilirsiniz. Bir kez kaliteli bir onarım yaptığınızda müşteri ve müşterinin çevresi de yine size gelecektir. Ayrıca şu önerileri de dikkate alabilirsiniz.
- Bir süre yanınızda işi bilen bir uzman çalıştırabilirsiniz.
- Müşterilerimizle iletişim kuracak olan personelleriniz güler yüzlü olmalıdır. Fakat çok fazla samimiyetten kaçınmalıdırlar.
- Teknik servis hizmeti sunacaksanız Milli Eğitim Bakanlığı onaylı kurslara katılarak ustalık belgesi alabilirsiniz.
- Yeni kanuna göre artık ikinci el telefon satacak olan telefonculardan telefon satış yetki belgesi aranmaktadır. Detayları internet üzerinden takip edebilirsiniz.
- Telefoncu dükkanı açtıktan sonra küçük bir açılış şöleni oluşturabilirsiniz. Bunun sebebi insanların yeni bir dükkan açıldığını görmesidir.
- Eğer bayilik almayın tercih edecekseniz raflardan dolaplara kadar iç dekorasyon malzemelerini onlardan temin edebilirsiniz.
- Dükkanınız için şık ve dikkat çeken bir tabela kullanmaya özen gösterin. Işıklı bir tabela akşam saatlerinde oldukça dikkat çekicidir.
- Yüksek vergiler ödememek için bir muhasebeci ile anlaşarak hesap kitap işlerini konforlu bir şekilde yapabilirsiniz.
- Bakım ihtiyacı en az olan bir dükkan bulmak dekorasyon masraflarını azaltacaktır.
- İşe başlamadan önce mutlaka birkaç ay ihtiyaçları ve gerekenleri adım adım not olarak ilerleyin.
- Baskılı ve şekilli tasarımlara sahip cep telefonu kılıfları daima ilgi çeker.
- İç mekanın iyi aydınlatması ve gözlüğü olmayan bir tasarıma sahip olması müşterilerin uzun süre içeride kalmasını sağlar.
Önemli İpuçları
Satışlarınıza dükkandan devam edebileceğiniz gibi internet üzerinden de satış yapabilirsiniz. Hepsiburada, Trendyol ve n11 gibi sitelerde ürünlerinizi yükleyebilir ve Türkiye’nin dört bir yanına gönderebilirsiniz. Buradan önemli bir ek gelir elde edebilirsiniz.
- Telefon onarımı yapmak istiyorsanız en yaygın arızaları ve hataları not ederek bunlar üzerinde alıştırma yapın.
- 1 adet 3D yazıcı alarak kendi telefon kılıfınızı kendiniz basabilirsiniz. Bu sayede maliyetleri önemli ölçüde azaltabilirsiniz.
- Özellikle bazı insanların kılıf koleksiyonu bulunmaktadır. Bu nedenle kılıfları olan ilgi oldukça fazladır.
- İkinci el temiz ve kaliteli telefonları mutlaka bulundurmaya özen gösterin.
- Cep telefon dükkanında kontör satışı yapabileceğinizi de unutmayın.
- Elektrik, su ve ısınma masraflarını azaltacak tedbirler uygulayarak maliyetlerinizi düşürün.
- Telefoncu dükkanlarının sayısı fazla olduğu için dükkanınız daima açık kalmalıdır. Kısa süreli kapatmak durumunda kaldığınızda bir eleman olmasının faydasını göreceksiniz. Çünkü giden müşteri bir daha geri dönmez.
- Dükkanınızdan telefon satın alan bir müşteriye jest yaparak kılıf gibi çeşitli küçük aksesuarlar hediye edebilirsiniz. Bu müşterilerin bir dahaki alışverişinde sizi tercih etmesini sağlayacaktır.
- Telefoncu dükkanınız 3’ten fazla müşteriye aynı anda içine alacak genişlikte olmalıdır.
- İşlek bir caddede dükkan açtıysanız bir eleman diğer müşterileri ağırlayabilir. Hiçbir müşteri geçiştirmeyin ve hepsine yardımcı olacak öneriler sunun. Müşterilerinizin sorularına içtenlikle yanıt verin. İnsanlar sizden hizmet almasa bile onlara yardımcı olun. Ufak tefek yardımlar bir müşterinin size alışması için oldukça önemlidir.
- Onarım ve tamirat işini kolaylaştıran ekipmanlar satın alarak bozuk telefonları kısa sürede tamir ederek müşteriye teslim edebilirsiniz.
- Onarım işleri biraz dağınık yapılan uygulamalar olduğu için dükkanınızın görünmeyen bir yerinde ayrı bir oda olması iyi olacaktır.
- Müşterilerimize telefonlar hakkında bilgili olduğunuzu hissettirmelisiniz. Böylelikle insanlar size güvenerek telefonlarını teslim edebilirler.
Telefoncu Dükkanı Açmak İçin Gereken Malzemeler
Bir telefoncuda muhakkak olması gereken önemli birçok malzeme bulunmaktadır. Bu malzemeler işlerinizi hızlandırmanıza yardım ederken daha şık bir dükkan oluşturmanıza katkı sunar. İşte telefoncu dükkanında satabileceğiniz malzemelerin bir listesi.
- Müşterilerin beklemesi için sandalyeler
- Telefonların sergilenmesi için bir vitrin
- Kulaklıklar
- Şarj aletleri
- Kırılmaz camlar
- Dokunmatik ekran panelleri
- Araç şarjları
- Hafıza kartı ve flash bellekler
- Bluetooth kulaklık kılıfları
- Selfie çubuğu
- Telefon tutucu aksesuarları
- Akıllı bileklikler ve akıllı saatler
- Kamera lensi koruma camı
- Tabletler
- Type-c kablolar
- Kulaklık silikonları
- Kırılmaz akıllı saat ve bileklik camı
- Powerbank
- USB kablolar
- Şarj kablosu koruyucu makaronlar
- Kablosuz şarj aletleri
- USB çoğaltıcı
- Telefon oyun aksesuarları
- Sanal gerçeklik gözlükleri
- Bluetooth araç kitleri
- Bataryalar
- Cep telefonu yedek parçaları
- GPS takip cihazları