Kuru Bakliyat Dükkanı Açmak | Maliyet ve Kazanç Oranı Nedir?
Karlı bir iş fikri arayanlar için kuru bakliyat dükkanı açmak, ölmeyecek sektörlerden biridir. İnsanlar var oldukça gıdaya olan ihtiyaç bitmeyecektir. Bakliyatlar özellikle uzun süre depolanabilme imkanı ile her evin vazgeçilmezlerindendir. Sadece bakliyatlara yönelik bir dükkan açmak organik gıdaya ihtiyaç duyan müşterilerimizin dikkatini çekecektir. Eğer sen de “bakliyat dükkanı nasıl açılır?” “maliyetleri nedir?” “hangi malzemeler gerekir?” “hangi bakliyatlar satılır?” ve “ne kadar kazandırır?” merak ediyorsan ipuçlarını incelemeye hemen başla.
Bakliyat Dükkanı Nasıl Açılır?
Özellikle taze ve korunaklı olarak satılan bakliyatlar daima ilgi çeker. Tabii ki markette ve bakkalda da çeşitli bakliyatlar bulunur. Fakat bir bakliyat dükkanında ürünler genellikle açık olarak bulunur. İnsanlar da ihtiyacı olduğu kadar satın alabilir. Yani herkes zevkine göre gramajı belirleyebilir. Bazı müşteriler de bakkal veya marketlerde satılan bakliyatların koruyucu içerebileceği düşüncesiyle almaktan vazgeçebilir.
İlginizi Çekebilir: Gezerek Para Kazanmak İçin 2023 Yılında En Kolay 12 Yöntem!
Bir kuru bakliyat dükkanında yer alan gıdalar açık olduğu için gözle görülebilir. İşletmenizi açmak istediğiniz yer ise mutlaka insan yoğunluğu bakımından fazla olmalıdır. Fakat günümüzde yoğunluğu az olan bölgelerde de bakliyat dükkanları iş yapabilir. Çünkü bu tür dükkanların sayısı az olduğu için nerede olursanız olun müşteriler sizi bulacaktır. Öncelikle insanların dükkanınızın yerini öğrenmesi gerekir. Kuru bakliyat dükkanı açmak istiyorum diyenler her işte olduğu gibi bir iş planı oluşturmalıdır. Peki, bu iş planı nasıl olur merak ediyorsanız okumaya devam edin.
İş Planı Nasıl Hazırlanır?
Kaliteli bir iş planı, dükkan içindeki ürünlerin sıralanmasından ürün teminine kadar birçok unsuru içine alır. Ayrıca reklam ve pazarlama çalışmaları da iş planının içinde yer almalıdır. Her şeyden emin olmak için kuru bakliyat dükkanına açma işini 2-3 ay bekletin. Bu süreçte aklınızdakileri ve aldığınız tavsiyeleri not ederek size yararlı olacak şekilde planlayın. Kaç çeşit kuru bakliyat satacağınızı ve bunu dükkanınızın içinde nasıl sergileyeceğinizi düşünün. Çevrede sizinle aynı işi yapan başka esnaflar olup olmadığını inceleyin.
Dükkanın Konumu
Kuru bakliyat dükkanı açmak istiyorsanız müşteriye yakın olmalısınız. Gördüğünüz ilk dükkanı kiralamak yerine kiralık diğer alternatifleri değerlendirerek arasından en iyisini seçebilirsiniz. Ayrıca dükkana ulaşmak için merdiven olmamasına dikkat etmelisiniz. Örneğin 3 – 4 basamaklı merdivenle ulaşılabilen dükkanlar müşteriye zorluk yaratabilir. Bu ince fakat önemli bir detaydır.
İlginizi Çekebilir: Tavuk Pilav Dükkânı Açarak Para Kazanmak | 2023
Bununla birlikte yürüyüş yollarına yakın olan bir kuru bakliyat dükkanı herkesin ilgisini cezbedecektir. Sadece bir şey almak isteyenler değil merakını gidermek için gezmek isteyenler de geleceklerdir. Bir şey satın almayan bu insanlar çevrelerine yeni bir dükkan açıldığından bahsedecektir. Ayrıca kuru bakliyat dükkanınızın yakınlarında otopark varsa bu arabalı müşteriler içinde iyi olacaktır. Genellikle 60 veya 90 metrekare bir dükkan satışlarınız için yeterli olacaktır. Dükkan kirası da bu süreçte oldukça önemlidir. Eğer nüfus yoğunluğu fazla yoksa satacağınız ürünler ödeyeceğiniz kirayı karşılayamayabilir.
Dekorasyon
Şık ve dikkat çeken bir dekorasyon yapmaya özen gösterin. Özellikle ışıklandırma akşam vakitlerinde ürünlerin daha iyi görünmesini sağlayacaktır. Tavan aydınlatmalarının yanı sıra her ürün sergisinin başına da küçük ışıklandırmalar yaparak bakliyatların tazeliğini gösterebilirsiniz. Ayrıca raflar ve dolaplar için renk seçiminde abartıya kaçmamalısınız. Doğal renkler kullanabilirsiniz.
Kuru bakliyat dükkana açmak ve iyi bir dekorasyon yapmak için internet üzerindeki örnek dükkanlara bakabilirsiniz. Sosyal medya platformları bunun için işinizi görecektir. İyi bir sermaye ile işe başlayacaksınız bir iç mimar tutarak en iyi tasarımı yaptırabilirsiniz. Bununla birlikte dükkan duvarlarına bakliyat resimleri yapıştırmak, sattığınız ürünlerin dışarıdan da görünmesini sağlar.
İlginizi Çekebilir: İş Fikirleri 2023: Ufkunuzu Açacak Karlı 100 Yeni İş Fikri
Personel
Kuru bakliyat dükkanınızda çalışacak olan personeller işletmenizin görünen yüzü olacaktır. Dolayısıyla güler yüzlü ve iletişim becerileri yüksek personeller çalıştırmalısınız. İletişim becerisi yüksek çalışanlar kararsız müşterileri mutlaka eli boş döndürmez. Hatta tavsiyelerde bulunarak onları sadık birer müşteri haline getirirler. Bu nedenle işe almak istediniz kişileri birkaç gün deneyebilirsiniz. Dükkanın iş yoğunluğunun fazla olacağını düşünüyorsanız birden fazla personel çalıştırmak müşterilerin beklemesini önleyecektir.
Kuru bakliyat Dükkanı Açmak İçin Gerekli Belgeler
Gıda işletmeleri diğer sektörlere göre mevzuatlara daha sıkı uymalıdırlar. Bu nedenle tüm belgelere sahip olmak, müşterilerinize güven vermek açısından da önemlidir. İşte kuru bakliyat dükkanı açmak için gereken belgeler:
- Kira sözleşmesi
- İş yeri krokisi
- Adli sicil kaydı
- İkametgah belgesi
- Vergi levhası fotokopisi
- Yapı Kullanma izni belgesi
- 2 adet fotoğraf
- İtfaiye uygunluk raporu
- Dükkanda tuvalet var ise ASAT iş yeri açma ruhsatı görüş belgesi
- İmza sirküleri ve ticaret sicil gazetesi (şahıs işletmesi için gerekli değildir)
- SGK kaydı belgesi
- Oda Faaliyet belgesi
Bakliyat Dükkanı Açma Maliyeti
Ortalama bir kuru bakliyat dükkanı açma maliyeti günümüzde 70.000 TL ile 140.000 TL arasında değişecektir. Maliyetiniz dükkanın büyüklüğü bölgenizdeki insan yoğunluğu ve satışa sunacağınız ürün çeşidine göre değişiklik gösterecektir. Günümüzde ikinci el bakliyat reyonları 10.000 TL ile 35.000 arasındadır. Bununla birlikte raflar ve dolaplarda 10.000 TL civarında tutabilir.
İlginizi Çekebilir: İnternetten Para Kazanmak | 2023 Yılı İçin En Etkili 74 Fikir
Dükkan içerisinde satacağınız bakliyatlarda 15-20 bin TL arasında tutacaktır. Bununla birlikte aylık kira, personel ve enerji masraflarını da hesaba katmalısınız. İyi bir toptancı buldunuz takdirde hem bakliyatların maliyetini düşürebilir hem de kar marjı yüksek bir şekilde satabilirsiniz. Maliyetlerinizi iyi ayarlayabilmek için ürünlerin raf ömrü geçmeden satabilmelisiniz. Bu nedenle depoladığınız bakliyatları satabileceğiniz kadar almalısınız.
Bakliyat Dükkanı Ne Kadar Kazandırır?
Kazançlarınızı artırmak için ürün çeşitliliğinizi de arttırmanız gerekiyor. Yöresel ve organik gıdalar temin ettiğinizde insanlar daha çok güvenir ve satın alır. Kuru bakliyat dükkanı açmak isteyenler için ortalama kar marjı %15 ile %30’dur. Bu oran az gibi görünse de satış yapan ürünlerin vazgeçilmez olduğunu unutmayın. Bir kuru bakliyat dükkanı aylık kazancı ise 10.000 TL ile 20.000 TL arasında olabilir. İnsan yoğunluğunun fazla olduğu ve şehir merkezlerinin göbeğindeki kuru bakliyat dükkanlarında bu kazanç daha fazla olabilir.
Bakliyat Dükkanında Neler Satılabilir?
Kuru bakliyat dükkanının en güzel yanı satılabilecek ürün çeşidinin fazla olmasıdır. Satabileceğiniz ürünler ise şunlardır:
- Nohut
- Mercimek
- Pirinç
- Un
- Baharat
- Tarhana
- Yulaf
- Kuru meyveler
- Barbunya
- Soya fasulyesi
- Bakla
- Bezelye
- Börülce
- Mısır
- İrmik
- Buğday
- Kinoa tohumu
- Erişte
- Türk lokumu
- Cevizli sucuk
- Kuru yemişler
Gibi çok ürünü kuru bakliyat dükkanı açarak satabilirsiniz. Bununla birlikte Türkiye’nin çeşitli yörelerinin az bulunan ürünlerini satarak müşteri çekebilirsiniz. Ayrıca bölgenizde en çok tercih edilen kuru bakliyatları daha çok sipariş verebilirsiniz. Her üründen aynı miktarda sipariş vermek bazılarının bayatlamasına yol açabilir.
Kuru Bakliyat Dükkanı Açmak İstiyorum Diyenlere
Gelirleri giderleri iyi bir şekilde hesaplayarak iş analizini doğru bir şekilde yaptığınızda kazançlarınız giderek artacaktır. En ufak detayları bile dikkat ederek müşterilerinizin ilgisini çekebilirsiniz. Peki, nedir bu detaylar gelin yakından bakalım:
- Dükkanınızın içinin daima temiz ve hijyenik olmasına özen gösterin. Müşterilerinizin istediği gramajdaki bakliyatları poşetlere doldururken eldiven kullanmayı unutmayın.
- Hangi bakliyatın nereden geldiğini ve cinsini öğrenirsiniz meraklı müşterilerin merakını giderebilirsiniz.
- Bayat ürünlerden kaçınmalı daima taze bakliyatları tercih etmelisiniz. Ayrıca ürünlerin saklama koşullarına uyumalısınız.
- Ürünleriniz azaldığında hızlıca temin edebilmelisiniz. Bu konuda toptancınız ile önceden anlaşmalısınız.
- Daha uzaktaki insanlara ulaşabilmek için ve onların da size ulaşabilmesi için sosyal medya hesapları açmayı unutmayın. Bu hesaplarınızda mutlaka iletişim bilgilerinizi paylaş.
- İnsanların gözünü yormayan bir dekorasyon tasarımı daha çok içeride tutabilir.
- Bir alışveriş merkezinde de kuru bakliyat dükkanı açma fikrine sıcak bakabilirsiniz. Buralarda insan yoğunluğu neredeyse hiç bitmez.
- Eğer ara bir noktadaysanız dikkat çekici bir tabela kullanmayı unutmayın. Hatta ışıklı tabelalar diğer dükkanlar arasından dikkat çekilmenizi sağlar.
- Dükkanınızı tanıtmak için reklam ve promosyon çalışmalarından yapmalısınız
- Birkaç ürünü dışarıda da sergilemeyi açarsanız yoldan geçen insanların dikkatini çekebilirsiniz.
- Açtığınız dükkan daha çok şehirde olursa müşteri potansiyeliniz daha fazla olacaktır. Köy ve kasabalarda zaten bu tür bakliyatları herkes kendi üretebilmektedir. Haliyle doğallığa hasret olan şehirler para kazanma şansınızı artıracaktır.
- Kuru bakliyat dükkanınızı yeni açtıysanız birkaç gün açılış eğlencesi düzenleyebilirsiniz.
- Müşterilerinize güler yüzlü bir şekilde ilgilenin ve hiçbirini gereksiz yere bekletmeyin.
- Kiralık bir dükkan açacaksanız nakit olarak bir miktar para bulundurmalısınız. Bu nakit parayı yaşanabilecek aksilikler için güvence olarak kullanmalısınız.
- Kuru bakliyatların yanı sıra organik ürün satışları kar marjınızı arttırabilirsiniz.
- Ürünlerin raf ömrünü arttıran satış reyonları kullanmak daha güvenlidir. Ayrıca tuşuna bastığınızda otomatik olarak pakete dolum yapan reyonlar, satış yaparken zaman kazandırabilir.
- Eğer aracıları aradan çıkartarak direkt olarak üreticilerden toptan mal alabilirseniz maliyetlerinizi azaltabilirsiniz.
- Dükkan dekorasyonunda doğal ahşap mobilyalar kullanırsanız ürünleri daha çok ön plana çıkarabilirsiniz.
- Bakliyatlar birbirine benzediği için reyon içerisindeki ürünlere daima isim yapıştırmayı unutmayın. İsmin yanı sıra ürün cinsini de ekleyin.
- Enerji maliyetlerinizi düşürmek istiyorsanız tasarruflu ampuller kullanabilirsiniz.
- Aynı bakliyatların farklı yörelerden getirilen cinslerini sergileyerek çeşit arttırabilirsiniz.
- Müşteri memnuniyetini daima her şeyden önce tutmalısınız.
- Son kullanma tarihi geçen bakliyatları satmamalısınız ve bu tarihleri düzenli olarak kontrol etmelisiniz.
- Belirli günlerde yapacağınız indirimlerle müşterileri kendi tarafınıza çekebilirsiniz. Bu günlerde kar marjınızı düşürebilirsiniz fakat ayağı alışan müşteriler diğer günlerde de size gelecektir.