Çorap İmalatı Yapmak İsteyenler İçin En Kapsamlı Rehber
Kolay yoldan para kazanma şansınızı artırmak isteyenler birçok yol denemektedir. Çeşit çeşit yol bulunsa da kendi yeteneğinize ve bilginize göre bir iş kurmak daha iyi olacaktır. Eğer çorap üretimi yapmak konusunda yetenekliyseniz, rehberimizi inceleyebilirsiniz.
Kış aylarının vazgeçilmek giysilerinden biri olan çoraplar, ayaklarımızı sıcacık tutmak için her zaman göreve hazır beklemektedirler. Çeşit çeşit çoraplar, tekstil sektöründe daima satılmaktadır. İnce, kalın, renkli veya düz gibi çeşitlerle insanlara tercih imkânı geniş bir alan yaratmaktadırlar.
Teknolojinin gelişmesiyle sürekli üretim haline gelen çoraplar, her köşe başında satıcılarına da iyi paralar kazandırmaktadır. Bu yazımızın konusu çorap üretimi yapmak ve bu işten para kazanmaktır. Hazır giyim sektöründe ülkemizin sürekli gelişmesi sayesinde insanlara farklı yatırım yapabilecekleri alanlar da çıkmaktadır. Fakat aynı doğrultuda ekonomik sıkıntılar da büyüdüğü için rekabetin fazla olduğu bir alandır.
İlginizi Çekebilir: Düğün Organizasyonları Tasarlayarak Para Kazanmanın En Renkli Yolları!
Çorap üretimi yapmak için işin yasal yükümlülüklerini bilmeli ve uygun fiyat politikaları belirlemelisiniz. Yapacağınız risk analizleriyle sürprizlere hazırlıklı olmalısınız. Çorap imalatı yapmak karlı bir iş fikri gibi görünse de her işte olduğu sürprizler olabilir. Hem sağlık hem de estetik endişelerinin önüne geçecek tasarımlar yapmalısınız.
Ufak bir giyim aracı gibi görünse de insanlara hitap etmeyen çoraplar, satışlarınızı etkileyecektir. Günümüzde çorap ihracatının 1.5 milyar dolara yaklaştığını söylersek sektörün etkilerini görebilirsiniz. Önümüzdeki yıllarda da çoraplara olan ihtiyaç giderek artacağı için çorap üretimi yapmak sizin için karlı olacaktır. Çoraplar ayakkabı içinde sürekli baskıya maruz kaldığı için zaman içinde yırtılma ve kopma yaşayabiliyor. Bu nedenle ölmeyen bir sektördür diyebiliriz.
İlginizi Çekebilir: Çeviri Yaparak Para Kazanma İmkanı Veren Fikirler
Hangi Çorapların Üretimi Yapılmalıdır?
Önünüzde birçok seçenek bulunuyor. Çorap üretimi yaparak para kazanmak için hangi kesime odaklanacağınızı bilmelisiniz. Çocuklar, kadınlar, erkekler veya bebeklere odaklanarak, kazanacağınız parayı hesaplayabilirsiniz. Örneğin bölgenizde erkek yoğunluğu fazlaysa sadece erkek çorabı satabilirsiniz. Fakat mağaza açacaksanız, her çeşit çoraptan bulundurarak, zaman içinde satış oranlarını kıyaslayabilirsiniz. Ya da tesisinizde ürettiğiniz ürünleri, firmalara ve mağazalara toptan satışını yaparak müşteri bulmak zorunda kalmazsınız.
İlginizi Çekebilir: İnternetten Para Kazanmak | 2023 Yılı İçin En Etkili 74 Fikir
Külotlu çorap, diz üstü veya altı çorap, spor çorabı, desenli çorap üretimi, patik, silikon tabanlı çorap, mokasen gibi farklı çorap çeşitleri bulunmaktadır. Sağlam bir sermaye ile çorap üretimi yapmak istiyorsanız, insanların tercihlerine yönelebilirsiniz. Örneğin bölgenizde anketler yapabilirsiniz. Ya da en kısa yol olarak internet üzerinden çorap satışı yapan sitelerin en çok satılan ürünlerine göz atabilirsiniz. Kendi markanızı oluşturabileceğiniz gibi fason çorap üretimi yaparak, başka firmalara bağlı olarak çalışabilirsiniz. Böylelikle fazla iş yükünden kurtulabilirsiniz.
Çorap Üretimi İçin Müşteri Bulmak
Tesisler genellikle ürettikleri ürünler oldukça fazla olduğu için tek tek satmakla uğraşmazlar. Bunun yerine toptancılara toptan olarak satarlar. Ya da çeşitli mağazalar ucuza getirtmek için kendileri toptan alabilirler. Kısacası çorap üretimi yapmak için müşteri bulmak için çok fazla uğraşmanıza gerek kalmayacaktır. Sadece kalitenizi ve güvenilirliğinizi kanıtlamanız yeterlidir. Bazı durumlarda yurt dışına bile satış yapabilirsiniz. Fakat öncelikle çorap üretimi fizibilite yaptırarak potansiyel müşterilerinizi bulabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: İş Fikirleri 2023: Ufkunuzu Açacak Karlı 100 Yeni İş Fikri
Çorap Üretimi Yapmak İçin Gereken Malzemeler
Kullanacağınız malzemeler üreteceğiniz çorapların doğrudan etkileyecektir. Başlıca ürünlerden biri iplik olduğu için kaliteli olanları tercih etmelisiniz. Bazı iplik çeşitleri şunlardır; Penye, pamuk, yün, kaşmir, ipek, naylon ve elestan. Kaliteli çorap üretimi yapmak istiyorsanız doğal olarak maliyetleriniz de artacaktır. Müşterileriniz birinci sınıf müşteri olacaksa kaliteli ürünleri tercih edecektir. Fakat orta ölçekli mağazalara satış yapacaksanız kaliteli ham madde satışlarınızı düşürebilir. Yani kitlenize göre üretim yapmalısınız. Üretim için dakong çorap makinesi araştırması yapabilirsiniz.
Çorap Üretimi Nasıl Yapılır?
Öncelikle hazırladığınız ham maddeleri geçireceğiniz aşamalar için programlamalısınız. Bu aşamalar desen hazırlama ve iplikleri çorap çeşidine göre ayarlamaktır. Çorap ölçülerini de makineye yüklemelisiniz. Daha sonra çoraplar ayrı bir bölüme giderek burun dikişine hazırlanır. Burnu hazırladıktan sonra ütülemeye götürülür. Kalite kontrolünden emin olunan çorapların etiketlemesi yapılır. Daha sonra birbirleriyle eşleştirilerek paketlemeye hazır hale getirilir. Paketlenen ürünler ister depoya konur ister teslimat için hazırlanır.
Çorap Üretimi Yaparak Para Kazanmak İçin İpuçları
Bütçeniz ve standartlarınız belliyse ufak kapasiteyle işe başlayabilirsiniz. Fazla kira ve masraf ödememek için tesisinizde boş yer kalmamasına dikkat etmelisiniz. Arz-talep dengesi ve müşteri isteklerine göre kabaca bir büyüklük belirleyebilirsiniz. Hangi ürün ne kadar satılıyor, ürünlerin satılması için yasal mevzuatlar, kuruluş yerinin satışa olan etkisi gibi sorulara cevap vermelisiniz.
Çorap üretimi yaparak para kazanmak istiyorsanız, ham maddeyi temin edeceğiniz yere yakın olmalısınız. Aynı zamanda satış yapacağınız pazarlara da yakın olarak kazancınızı arttırabilirsiniz. İşletmede tek başınıza çalışmayacağınız için yetenekli elemanları çalıştırmalısınız.
Fakat çalışacak kişiler için ulaşım sorununu da çözmelisiniz. Çorap üretimi yaparak para kazanma şansınızı arttırmak için büyük şehirleri tercih etmelisiniz. Otopark, depo ve diğer üretim alanları için geniş bir arsa satın alabilirsiniz. İş gücünü azaltmak ve üretimi arttırmak için makine alabilirsiniz. 2. El makinelere göz atarak, maliyeti düşürebilirsiniz.
Çorap Üretimi Maliyeti Nedir?
Kesin olarak bir fiyat vermek mümkün değil. Çünkü kapsamlı bir iş olduğu için her bir şey farklı fiyatlarda satın alınabilir. Çorap üretim makinesi, işletme büyüklüğü, binanın maliyeti, almanız gereken izinler, iç dizayn, çalışan masrafları, sürpriz giderler ve vergiler çeşitlilik göstermektedir. Bu gider kalemlerini kendiniz toplayarak, kabaca bir çorap üretimi maliyeti çıkartabilirsiniz. Devlet desteklerini de araştırarak, uzun ömürlü bir çalışma hayatı sürdürebilirsiniz. Çorap gibi çeşitli imalat iş fikirleri arıyorsanız şu yazımızdaki detaylı rehberi okuyabilirsiniz.
15 comments
Çorap Üretimi için Gerekli Ekipmanlar
TKE Çorap Makinaları dokuyacağı çoraba göre iğne sayıları ve pus tabir edilen silindir çapı ile ifade edilir.
Bebe ve Çocuk çorabı örmek için 3 ½ pus 96 – 108 – 120 – 132 iğne çorap örgü makinası
Bayan çorabı için 3 ¾ pus 144 iğne çorap örgü makinası
Erkek çorabı için 3 ¾ pus 156 – 168 iğne çorap örgü makinası
Merserize çorap için ise 3 ½ pus 200 iğne çorap örgü makinaları kullanılır .
Ayrıca pusu aynı olmak koşulu ile sadece kovan değiştirilerek iğne sayısı değiştirilebilir.
Maliyet açısından 10 – 12 makine ile başlamak uygundur.
Çorap örgü makinası çorap üretim adetleri ;
96 iğne Bebe çorabı 38 – 40 Düzine / 24 saat
108 – 120 – 132 iğne çocuk çorabı 28 – 30 Düzine / 24 saat
144 iğne Bayan çorabı 24 – 26 Düzine / 24 saat
156 – 168 iğne Erkek çorabı 20 – 22 Düzine / 24 saat
200 iğne merserize erkek çorabı 18 – 20 Düzine / 24 saat
10 Makinalık bir çorap atölyesi için örnek çorap makinası iğne sayıları
4 Adet 3 ¾ pus 156 iğne
2 Adet 3 ¾ pus 144 iğne
1 Adet 3 ½ pus 132 iğne
1 Adet 3 ½ pus 120 iğne
1 Adet 3 ½ pus 108 iğne
1 Adet 3 ½ pus 96 iğne
2.Kompresör
Çorap Örgü Makinaları için tavsiye edilen (24 Makine için) 7.5 KW Vidalı Kompresör gerekmektedir. Çorap örgü makinalarının çelik ve mekik hareketleri basınçlı hava ile sağlanmaktadır.
3. Fan
Örülen çorabın aşağıya doğru çekilmesi ve çorap örme işlemi bittikten sonra çorabın sepete atılması için gereklidir.
4. Hava Kurutma Cihazı
Bilindiği gibi ortamdaki oksijende bir miktar nem bulunmaktadır bu nem kompresörün havayı emiş hızına bağlı olarak artar ve havanın kurutulmaması sonrasında çorap makinasının valflerine ulaşır ve pahalı tamiratlar gerektirir. Bu yüzden makinaya iletilen havanın kurutulma işlemi yapıldıktan sonra çorap makinası iletilmesi gerekmektedir.
5. Regülatör Elektrik Sistemi
Fabrikanıza, ayrıca, her bir makina başına tavsiye edilen 2 amper olmak üzere bir adet faz kontrollu ve aşırı gerilim koruyuculu bir regülatör gereklidir. Bunun yanında elektrik panosu ve aydınlatma sistemi de yapılacak tesisler arasındadır. Ayrıca bazı tesislerde jeneratör sistemleri ve UPS sistemleri de kullanılmaktadır.
6. Burun Dikiş Makinası
Çorap örgü makinaları ürettiği çorabı burnu dikişsiz olarak üretir piyasada burun dikişli olarakta çalışan makinalar mevcuttur fakat maliyetleri neredeyse 2 çorap makinası düzeyindedir bu yüzden küçük ve orta boy işletmeler tarafından tercih edilmezler çorap burun dikiş makinası işcinin hızına göre 400-500 düzine bir günde dikebilmektedir.
7. Çorap ütüleme
8. Etiketleme
Çorap örgü makinaları örgü makinaları içinde çalışma şekli en karmaşık olan makinalardır çünkü örgü esnasında terse dönen tek örgü makina sistemidir.
Murat bey merhaba nasıl görüşebiliriz acaba. Ben bursadayım. Şensel Aşkın adım. 05322524981
Murat detaylı iletişim için ulaşır mısınız
0541 454 45 95 Sedat Arğun
Murat bey size nasıl ulaşabilirim
Slm ben bu işe girmek iskurmak istiyorum ne onerirsiniz
Ali Bey bu işi kurdunuz mu bende merak ediyorum araştırıyorum da merak ettim?
Merhaba,
Nasıl bir yatırım düşünüyorsunuz?
Çorap üretimine yeni başlamayı düşünen yatırımcıların,bu işi sağlıklı şekilde yürütmeleri için iyi bir işletmeci ve iyi bir usta bulmaları ilk şarttır.
Kalıcı olmak ve istikrarlı büyümek içinde mutlaka kendi markasını oturması ve bu markayı pazarlaması ,katma değeri yüksek ürünleri üretmeyi tercih etmelidir.
Birim maliyetleri minimuma çekmek için en az 24-26 makina ile başlamalı.
Murat Bey Sizin ile Görüşmek istiyorum.
Tel: 0532 449 59 44 İstanbul
Montenegro da bu işi yapmak istiyoruz teknik destek verebilirmisin?
Şevket Öke bey
corapadonis@gmail.com
adresinden iletişime geçip size ulaşabileceğimiz telefon numarası veriniz
Çorap üreticisi olarak şunu söylemek istiyorum burda yazılanlar kadar basit bişey değil günümüz koşullarında en az 1 milyon euro sermaye bağlanması gerekir son sistem makinaların alınması gerekiyor 1 makina şuan 25 bin euroya kadar geldi kurutucusu komprosörü jenaratörü vs teşkilatı oldukça maliyetli en önemlisi işçi bulunması şuan alttan eleman yetişmediği için çoğu firmaların en 2-3 sırası kapalı kapalı olmasa bile yavaş şekilde mecburiyetten çalışıyor hammadde fiyatlarındaki ve elektrik zamlarından kaynaklı sürekli maliyetler değişiyor heleki çorabı tanımıyorsanız makinadan az da olsa anlamanız gerekiyor çünkü çalışanların umrunda olmuyor makinalar zararmı görmüş çalışmış çalışmamış açmak yerine satışını yapmaya çalışırsanız daha rahat olcağınızı söyleyebilirim
cok guzel anlatmisiniz corap icin hersey ogrenmek istiyorum
cvp verseniz cok seviniriz Murat bey.
Super bi sayfaniz var cok teskk ederiz.