Arı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır, Ne Kadar Kazandırır, Maliyeti
Arı yetiştiriciliği birçok insan tarafından karlı iş fikirleri arasında görülmektedir. Tam zamanlı iş olarak yapıldığında iyi bir kazanç getirebilir. Sizin için hazırladığımız bu yazı sermayenizi kullanarak, arı yetiştiriciliğine giriş için fikirler verecektir. Ülkemizde gelişen arıcılık sektörü, Türkiye’yi dünya sıralamasında ikinci sıraya sokmuştur. Eğer bu iş için tam olarak emin değilseniz hobi olarak girebilir ve kazancın devam etmesi durumunda asıl iş olarak yapabilirsiniz.
Arı Yetiştiriciliği Hakkında Temel Bilgiler
Arıcılık nasıl yapılır diyorsanız öncelikle gereken ekipmanlara sahip olmalısınız. Daha sonra gereken bilgileri öğrenmelisiniz. Bal kutularına, özel korunaklı kıyafetlere, şapkaya, önlüklere, körüklere, bal saklamak için dondurucuya ve kraliçe arı gibi çeşitli ihtiyaçlarınız olacaktır. Eğer bunlarla uğraşmak istemiyorsanız arı çiftliğinden uygun fiyata bal alarak bunu civar semtlere satabilirsiniz. Çiftliklerin bunları satmak için zaman bulamayacağı için siz satın alarak bu uğraşı gerçekleştirebilirsiniz. Yanınıza bir ekip alarak tam zamanlı olarak iyi satışlar gerçekleştirebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Temizlik Şirketi Kurmak İçin Baştan Sona Detaylı Rehber!
Sektör Hakkında Bazı İpuçları
Sektöre giriş için öncelikle devletin yayınladığı bal üretimi hakkındaki yasal bilgileri okumalısınız. Arıcılık yetiştiriciliği yapmak önemli bir iş olduğu için devlet tarafından 30 kovandan başlayan bir sürece destek alabilirsiniz. Bunun yanında polen gibi arı ürünlerini de almaya çalışmalısınız. Çünkü bir kilo bal 30 TL ise bir kilo polen 60 TL yapabiliyor. Arı çiftliğinde bir uğraş sergileyecekseniz balların olduğu vakitte bir elemanla çalışarak, hızlı bir şekilde çıkarabilirsiniz. Aklınızda sermayeli ve büyük bir iş varsa, sektörünüzün devam etmesi için mutlaka ekip halinde çalışmalısınız. Yoksa arı bakımı, toplama ve üretim derken zarar edebilirsiniz.
Ekip için yakınlarınıza başvurarak maliyetten tasarruf edebilirsiniz. Arıların verdiği balın tatları ise onları neyle beslediğiniz ile doğru orantılı olacaktır. Farklı çiçekler deneyerek en doğru lezzeti yakalayabilirsiniz. Bu süreçten sonra satışlarınız daha garantili olacaktır. Bal kalitesini standart tutmak için balı çıkarırken uygun sıcaklıkları bulduğunuzdan emin olun. Bunun yanında devletin arıcılık yaparak para kazanma için bazı şartları bulunmaktadır. Bunları da internet üzerinden öğrenebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: İnternetten Para Kazanmak | 2023 Yılı İçin En Etkili 74 Fikir
Organik Bal Üretimi Nasıl Olur?
Her şeyin doğal beslenmeye kaydığı şu günlerde organik bal üretimi de oldukça popüler olmaya başlamıştır. Herhangi bir market alışverişinde bal reyonundaki balları incelerseniz, pahalıdan ucuza bal kalitesini bir nebze olsun görebilirsiniz. Zaten fiyatları da kendini açık edecektir. Organik ballar, organik olarak da sertifikalandırılmaktadır.
Üreticilerinde devletin belirlediği organik bal kurallarına uyarak arı yetiştiriciliği yapması gerekmektedir. Arıcılık yapmak istiyorum diyorsanız bu süreçte birçok aşama kaydetmeniz gerekiyor. Örneğin ısı dengesi, arıların yönetilmesi, başka alanlara taşınması, arıların beslenmesi ve balın ambalaja alınması gibi. Tabi ki bir bala ne kadar orijinal dersek diyelim kesin sonuç için testler yapılması gerekiyor. Bu testlerde hiçbir yabancı madde bulunmaması elzemdir. Özellikle kovanlarda daha çok bal kazanımı için antibiyotik ve şeker bulundurulması yasaktır. Farklı bir ülkede üretim yapacaksanız her ülkenin standartlarının farklı olduğunu unutmayın. Organik ballar diğer ballara göre daha lezzetli olduğu için tüketiciler tarafından pahalı bile olsa tercih edilmektedir. Daha kolay bir yetiştiricilik istiyorsanız mantar yetiştiriciliği hakkındaki yazımızı okuyabilirsiniz.
Arıcılık İçin Gerekli Malzemeler
- Katlı arı kovanları
- Arıcılık Kıyafetleri
- Arı Körüğü
- Bal Süzme Makinesi
- Arı çadırı
- El Fırçası- demiri
- Kovan Delme aleti
- Şurupluk, temel petek
Arıcılık Maliyeti
- Kovan: 250-400 TL
- Kıyafetler: 100-300 TL
- Arı Körüğü: 30-40 TL
- Bal Süzme Makinesi: 600-1000 TL
- Arı Çadırı: 300-400 TL
- El Fırçası ve Demiri: 20 TL
- Temel Petek: 40 TL
Kısacası arıcılık maliyeti 2020 yılı için 1500-2000 TL civarında bir paradır. İşin içine eleman, arazi kiralama ve ek giderler girerse biraz daha artabilir.
İlginizi Çekebilir: İş Fikirleri 2023: Ufkunuzu Açacak Karlı 100 Yeni İş Fikri
Arıcılık İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Arıcılık yapmak istiyorum diyorsanız, bazı belgelere sahip olmanız gerekiyor. Yasal süreci iyi bir şekilde geçtikten sonra güvenle ve destekli bir şekilde ilerleyebilirsiniz.
- İşyeri Açma Ruhsatı
- İşletme Onay Belgesi
- Çevre İzin Belgesi
- Arıcılık kaydı yaptırmak
- Ana Ara Üretimi İçin İzin Almak
Arıcılık Ne Kadar Kazandırır?
Genel olarak iklime ve arılara bağlı olarak arıcılık kazancı da değişebilmektedir. Fakat ortalama bir kovandan yıllık 30 kg bal çıkmaktadır. Yani 1 kovan x30 kg bal 30 TL’den satıldığında 900 TL kazandırabilir. 30 kovan ise yılda 27 bin TL kazandırabilir. Kovan sayısı arttıkça kazanç yüksek olabilir. Ayrıca solucan gübresi yetiştiriciliğinde de güzel kazançlar olduğunu söylememiz gerekiyor.
Solucan Gübresi Üretimi Yaparak Ayda 6 Bin TL Kazanç Fırsatı !