Nohut Yetiştiriciliği Yapmak 2023 | Gübreleme | İklim | Ekim | Tüm Detaylar
Tarımsal iş fikirleri arayanlar, nohut yetiştiriciliği yaparak para kazanma yöntemine oldukça sıcak bakıyor. Ana yemek olarak sofraları süsleyen ve neredeyse her yemeğe tat katan nohut, vitrinlerin vazgeçilmez gıdaları arasındadır. Oldukça besleyici gıdalardan olan nohut, protein açısından zengin olduğu için günlük besin ihtiyacını da karşılayabiliyor. Proteinin yanı sıra çinko, magnezyum ve demir deposu olan nohut, birçok çiftçinin geçim kaynağı arasındadır. Nohut yetiştiriciliği yapmak istiyorum diyorsanız gübreleme, sulama ve hasat aşamasına kadar her şeyi titizlikle yapmalısınız. Ürünlerden alacağınız verim size ekstra kazanç olarak geri dönecektir.
Nohut Ne Zaman Ekilir?
Sıcak bölgelerin gıdası olan nohut, ortalama 15 – 30 derece sıcaklıklarda yetişir. – 13 derece soğukluğa kadar dayanabilmesi nedeniyle birçok bölgede yetiştirilebilir. Ekildiği dönemler ise bölge bölge farklılık gösteriyor. Mart ayının ortasında genellikle İç Anadolu bölgesinde nohut yetiştirildiğini görebiliriz. Nisan ve Mayıs ayına gelindiğinde de nohut yetiştiriciliği için en uygun bölge Doğu Anadolu Bölgesi oluyor. Erken gelişme döneminde ve gece vaktinde istenen sıcaklıklar 23 derece civarıdır. Gündüz vakitlerinde de 30 derece uygun görülmektedir. Çimlenme döneminde gece vakti sıcaklıklar 18 – 21 dereceye kadar düşebilir. Gündüz vakti de 26 – 30 derecede yetişebildiği gözlemlenmektedir.
İlginizi Çekebilir: Oyun Oynayarak Para Kazanma Fırsatı Sunan İlginç Fikirler
Erken ekim yapıldığında nohutun arasına yabancı otlar girebilir. Nohutun cinsine göre ekim zamanı da değişebiliyor. Buna göre mayıs ayında Canıtez, İspanyol cinsi nohutlar tercih ediliyor. Çağatay, Gülümser ve Damla 89 cinsleri Mart ayının ortasında toprağa ekiliyor.
Nohut Tohumu Dekara Ne Kadar Atılır?
Serpme olarak dekara 15 – 25 kilogram arası nohut tohumu atılması tavsiye edilir. Eğer tohumlar çok iriyse sayı azalacağı için atılacak kilogram sayısı fazla tutulabilir. Mibzer kullanılacaksa dekara 10 – 12 kilogram atılması önerilir.
Nohut Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
Desi ve kabuli olarak adlandırılan iki çeşitle yapılan nohut yetiştiriciliği, kendi arasında da farklılıklara ayrılıyor. İri taneli olmasına, şekline ve rengine göre ayrı ayrı sınıflandırılarak satışa sunulan nohutların toprakta çimlenebilmesi için toprak ısısının 3 dereceyi geçmesi gerekiyor. Desi olarak adlandırılan nohutun yetişme tarzı oldukça farklıdır. Genellikle 15 – 60 cm arasında çeşitli renklerde açan ekinlere sahip oluyor. Nohut baklaları ise şekil itibarıyla birbirinden ayrılıyor. Desi nohut yetiştiriciliğinde bir de kalın yapraklılar öne çıkıyor. Bu tür ürünler, soğuğa karşı daha dayanıklı bir şekilde yetişebiliyor.
İlginizi Çekebilir: Evde Telefon Kılıfı Süsleme İşi ile Faturalarınızı Kolayca Ödeyin !
Daha büyük yapraklı olan kabuli, 1 metre boyu ve büyük yapraklarıyla çiftçilerin ilgisini çekiyor. Baklaları ve şekilleri, desiye göre daha düzgün çıkıyor. Çiçek açtığı zaman beyaz rengiyle ön plana çıkıyor. Soğuğa dayanıklı olan kabuli nohutlar, beyaz renkli olmasının yanı sıra ılıman bölgelerde yetişiyor.
Nohut Yetiştiriciliği Nerelerde Yapılır?
Nohut yetiştirirken dondan ve aşırı nemden korumaya özen göstermelisiniz. Aşırı yağış olduğunda nohut çürüyebilir. Tuzlu topraklar ise yetiştirmek için idealdir. Boyları 20 santimetreden 1 metreye kadar uzayabilen nohutların yetiştirmek için deniz seviyesinden 5000 metreye kadar olan yükseklikler tercih ediliyor. İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Doğu bölgeleri yetiştirmek için seçilmektedir.
Nohut Nasıl Ekilir?
Araştırmalara göre nohut toprağı kazayağı ve kırlangıç kuyruğu gibi aletlerle sürülüyor. Sürüm işlemi için 10 – 15 cm alttan yapılıyor. Bu uygulama için sonbahar mevsimi uygun görülüyor. Kış mevsimine kadar da böyle kalıyor. Nohutun ekimi makineyle yapılabiliyor. Ayrıca serpme uygulaması da tercih edilebiliyor.
İlginizi Çekebilir: İş Fikirleri 2023: Ufkunuzu Açacak Karlı 100 Yeni İş Fikri
Nohut Ekiminde Sıra Arası Kaç Olmalı?
Sıralar arası ölçüler 20 – 30 cm olması uygundur. Yabancı otlarla mücadele etmek için sıra aralığı 45 – 70 cm olabilir. Fakat bu durumda verim düşebilir. Bu nedenle en uygunu 20 – 30 cm’dir. Dar ölçülerde ekim yapmak yabancı otun çıkmasını engelleyebilir. Sıra üzerleri de 5 veya 8 cm olabilir. Özellikle 5 veya 6 cm ekim derinliği dışına çıkıldığında çiçeklenme oldukça azalabiliyor. Mibzerle ekim yapıldığında dekar başına 10 kilo ekim yapabilirsiniz. Serpmeyle ise 17 kilogram civarında bir ekim gerçekleştirilebilir.
Nohut Toprak İsteği Var Mı?
Nohut her toprakta büyüyebilen bir bitki olduğu için üreticilerini memnun eder. Fakat yine de verimli olabilmesi için drenaj sorunu olmayan bir toprak seçilmelidir. Kumlu, besince zengin ve pH 6-8 olan topraklar verimlidir. Ayrıca toprak üzerindeki göllenmeler bitkiyi çürümeyle baş başa bırakabilir. Bunun yanı sıra çok tuzlu topraklar da uygun değildir.
İlginizi Çekebilir: İnternetten Para Kazanmak | 2023 Yılı İçin En Etkili 74 Fikir
Nohut İçin Hangi Gübre?
Nohut için en uygun gübre fosforlu veya azotlu gübrelerdir. Bu gübreler toprağa ekim döneminde veya ekimden 1 hafta önce yapılabiliyor. Dekar başına 4 – 6 kilogram P2 05 gübresi verilebilir. Ya da 2 veya 3 kilogram N gübresi kullanılabilir. Gübreyi iyice toprağa yedirmek için tırmık kullanabilirsiniz. Fakat araştırmalara göre azotlu gübrenin pek fazla etkisi olmadığı söyleniyor. Çünkü zaten havadaki azottan nohut yararlanabiliyor. Bunun yerine N gübresinin daha etkili olduğu anlatılıyor. Fosforlu gübreyle birlikte amonyum nitrat ve amonyum sülfatın verimi artırdığı biliniyor.
Genel kural olarak dekar için 5-7 kg fosfor veya 2-4 kg azot tercih edilebilir. Bu, toprak analizinin yapılmadığı durumlarda tercih edilir. Dekar için 15 kg diamonyum fosfat gübresi kullanılabilir. Ayrıca toprak çok verimsizse çiftlik gübresi kullanılabilir. Verimli bir topraksa önerilmez.
Nohut Ne Zaman Yetişir?
Nohutun vejetasyon süresi ortalama 60 – 90 gün arasıdır. 26 dereceyi aşan sıcaklıklar nohutu olumsuz etkiler. Çimlenme için en uygun sıcaklık 15 derecedir. 3 derecenin altındaki toprak ısısı nohut yetiştiriciliği için uygun değildir.
Nohut Nasıl Sulanır?
Kuraklığa dayanıklı olan nohut, sulamaya pek ihtiyaç duymaz. Bu nedenle ülkemizde nohut yetiştiriciliği için sulamaya gerek yoktur
Nohut Bakımı Nasıl Yapılır?
Nohuttan yeteri kadar verim alabilmek için yabancı ot mücadelesinin yapılması gerekebilir. Dar alanlara 25 – 35 cm aralıklarla ekim yapıldığı takdirde yabancı otlar oldukça az çıkar. Nohut bakımında yabancı otlardan kurtulabilmek için ot öldürücü herbisitler kullanabilirsiniz.
Nohut Yabancı Ot İlaçları Nelerdir?
25 – 35 cm aralıklarda ekilen nohutlar için yabancı ot büyümesi fazla görülmez. Çünkü boşluklar nohut tarafından kapatılır. Yine de ekim öncesi veya ekim sonrası için kullanılabilecek bazı ilaçlar vardır. Bu ilaçlar şunlardır:
- Treflan (Trifluralin)
- Herbisit
- Dual (methlachlor)
- Sonalan (ethalfluralin)
- Pursuit (imazethapyr)
gibi ilaçlar toprağa karıştırılabilir.
Nohut Hasatı Nasıl Yapılır?
Nohutun hasat yapıldığı zaman yapraklar ve baklalar tamamen sarı olarak görülür. Tanelerde yüzde 17 civarında nem bulunur. Yeteri kadar büyüyememiş nohutları makine ile toplamak hasata zarar verebilir. Bunlar el ile toplanmalıdır. Çok geciken hasat süresi nohut için önemsizdir. Çünkü tane dökme problemi görülmez. Fakat mevsim çok kuraksa tanelerde çatlama olabilir. Nem oranı yüzde 13-14 olan nohutlar depolanma için en uygun orana sahiptir. Daha aşağı bir nem oranı depolama süresini artırır. Üstündeki neme sahip nohutlar sorunlar yaratabilir.
1 Dönümden Kaç Kilo Nohut Çıkar?
Gübreleme ve iyi bir bakım yapıldığı takdirde 1 dönümden yaklaşık 100 – 400 kg arası nohut çıkabilir.