Kuruyemiş Dükkanı Açmak | Kazançlar | Maliyetler ve Gerekli Belgeler
Yeni bir iş hayali kuranların sıklıkla incelediği kuruyemiş dükkanı açma fikri her zaman para kazandırıyor. Özellikle günümüzde kapalı ürünlerin ambalajlanması, fiyatları oldukça yükseltmiştir. Fakat açık kuruyemişler, anlık olarak paketlendiği için daha uygun fiyata satılabiliyor. Haliyle kuruyemiş dükkanı açmak istiyorum diyenler de bu sektöre yöneliyor. Bununla birlikte kuruyemiş dükkanına gelen müşteriler talep ettiği kuruyemişleri istedikleri gramaja göre alabiliyor. Eğer sen de kuruyemiş dükkanı nasıl açılır? Maliyeti nedir? ve Ne kadar kazandırır? merak ediyorsan hemen detayları okumaya başla.
Kuruyemiş Dükkanı Nasıl Açılır?
Kuruyemiş dükkanı açmak isteyenler karşısında daima büyük markalar vardır. Fakat hiç önemli değil. Ara sokaklarda veya insanların yoğun olduğu yerlerde bir kuruyemişi dükkanı açmak ve para kazanmak düşünüldüğü zor değildir. Bu tür yerlerde kuruyemişin yanı sıra baharat, lokum şekerlemeler kolonya ve kahve gibi ürünlerde satılabilir. Haliyle yan ürünlerden de para kazanabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Öğrenciler İçin Para Kazanma Yolları 2023 – 11 Karlı Yöntem!
Küçük bir kuruyemiş dükkanından bile para kazanmak mümkündür. Müşterilerinize taze ürünler sunduğunuz takdirde sadık müşteriler kazanabilirsiniz. Bununla birlikte ürünlerinizi hava almayan camlı dolaplarda saklayarak tazeliğini daima koruyabilirsiniz. Özellikle turistik bölgelerde kuruyemiş dükkanlarının kar marjı oldukça fazladır. Çünkü ülkemiz kuruyemişler bakımından zengin olduğu turistlerin geri dönmeden muhakkak aldığı ürünlerin başında geliyor.
Açık kuruyemişlere olan ilgi kapalı kuruyemişlere göre daha fazladır. Çünkü kapalı kuruyemişlerdi depolama ömrünün artması için koruyucu maddeler kullanılabilir. Açık kuruyemiş dükkanlarında müşteriler satın alacağı ürünü rahatlıkla görebilir ve hatta tadına bile bakabilir.
Sermayenizi Belirleyin
Kuruyemiş dükkanı açmadan önce ne kadar bir sermaye ile başlayacağınızı belirleyin. Bu sayede geleceğe yönelik yatırım yaparak iş yerinizi büyütürken zorluk çekmezsiniz. Yoğun bir caddede ve daha büyük bir dükkanda daha çok ilgi çekebileceğinizi unutmayın. Ayrıca sermayenizi kuruyemişlerin yanı sıra yan ürünlerde değerlendirmeyi unutmayın. Bu sermaye, ürünleri şık gösterecek bir dükkan dekorasyonuna da ayrılmalıdır.
İlginizi Çekebilir: Evde Oyuncak Yaparak Para Kazanmak | 2023 Yılı İçin Tavsiyeler!
İş Planı Oluşturun
Kuruyemiş dükkanı açmak ve hızlıca satışlara başlayabilmek için iş planı daima oluşturulmalıdır. Peki, bu iş planı hangi konulardan oluşmalıdır? Öncelikle ürünleri toptan almak daima ucuza mal olur. Bunun için de kalitesine güvendiğiniz toptancıları seçin. Hemen biriyle anlaşmak yerine birkaç tane toptancı belirleyerek hem lezzetini hem fiyatını not edin. Toptancıların yan ürün satıp satmadığınızda inceleyin. Ayrıca ürün temininde hızlı olup olmadığını sorun. Ürünleriniz bittiğinde uzun süre beklemek potansiyel müşterilerimizin kaçmasına neden olabilir. Kuruyemiş dükkanınıza bir çalışan olup olmayacağını da belirlemelisiniz.
Dükkan Seçimi
Dükkan seçimi, kuruyemiş dükkanı açmak isteyenlerin düşüneceği en önemli konulardan biridir. Cadde üzerinde insanların gelip geçtiği noktalar oldukça elverişlidir. Çünkü insanlar kuruyemiş satın almasa bile gelip geçerken orada bir kuruyemiş dükkanının bulunduğunu bilmelidir. Haliyle dükkanın, insanlar tarafından görünebilir bir yerde olduğuna özen göstermelisiniz.
Dükkan kirası da önemli bir konudur. Günümüzde dükkan kiraları oldukça fazla olduğu için yapacağınız satışların dükkan kirasından fazla olmasına dikkat etmelisiniz. Çünkü en büyük masraf kalemlerinden biri kira olacaktır. Bununla birlikte dükkan ne kadar büyük olursa aydınlatması için o kadar fazla enerji tüketimi gerekecektir. Bu durum faturalara yansıyabilir.
İlginizi Çekebilir: İş Fikirleri 2023: Ufkunuzu Açacak Karlı 100 Yeni İş Fikri
Dükkan Dekorasyonu
Raf ve dolap gibi birçok ekipmanı kuruyemiş dükkanı açmadan önce ihtiyacınıza göre planlamalısınız. Bu tür eşyalar genellikle ahşaptan yapıldığı için bir marangozla anlaşıp daha uygun fiyata yaptırabilirsiniz. Ayrıca dükkanınızın boyutlarına göre özel olarak da tasarlatabilirsiniz. Bununla birlikte kuruyemiş dükkanı açmak için gerekli malzemeleri ikinci el dükkanlarından alabilirsiniz. Ya da dükkanını kapatan başka esnaflardan temin edebilirsiniz.
Dükkan dekorasyonu yaparken ürünlerin iyi bir şekilde aydınlatılması gerekiyor. Bu hem görsellik açısından hem de ürünlerin daha rahat tanıtılması açısından önemlidir. Ayrıca akşam saatlerinde ürünlerin daha net görülebilmesini sağlar. Ürünleri koyacağınız tezgahların yan yana sıralanması önerilir. Böylelikle insanlar içeride daha rahat gezinebilir.
Kuruyemiş Dükkanı Açmak Ne Kadar Kazandırır?
Günümüzde kuruyemişlerin pahalandığını bilmeyen yok. Artan üretim ve nakliye masrafları nedeniyle kuruyemişlerde artan fiyatlar cepleri yakabiliyor. Fakat açık ürünler satan bir kuruyemiş dükkanı, en azından istenen gramajda ürünler satarak hala para kazanabiliyor. Ortalama bir kuruyemiş dükkanının kar marjı %20 ile %40 arasındadır. Aylık kazanç ise 10.000 TL ile 25.000 TL arasındadır.
İlginizi Çekebilir: İnternetten Para Kazanmak | 2023 Yılı İçin En Etkili 74 Fikir
Bu rakamlar sattığınız ürünlerin çokluğuna ve bulunduğunuz konumun yoğunluğuna bağlı olarak değişecektir. Ne kadar geniş bir vitrin oluşturursanız her ihtiyaca cevap verebilirsiniz. Fakat fiyat politikanızı iyi belirlemelisiniz. Çünkü günümüzde marketlerden bakkallara kadar birçok dükkan kuruyemiş satabiliyor. Bu nedenle taze ürünleri kısmen uygun fiyatlarla satabilirseniz öne çıkabilirsiniz. Sürümden kazanarak ne kadar çok müşteri çekebilirseniz bu müşteriler düzenli olarak size gelecektir.
Kuruyemiş Dükkanı Açmak İçin Gerekli Belgeler
İstediğiniz dükkanı açabilmek için bazı belgelere ihtiyacınız var. Bu belgelerin yanı sıra güncel istekleri öğrenmek için belediyeye uğrayabilirsiniz. İşte kuruyemiş dükkanı açmak için gerekli belgeler!
- Sicil kaydı fotokopisi
- İş yeri krokisi
- Vergi levhası fotokopisi
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- 2 adet vesikalık fotoğraf
- İtfaiye uygunluk raporu
- Kira sözleşmesi örneği
- Esnaflar odası kaydı
- Faaliyet belgesi
- Tapu fotokopisi (mülk sahibiyseniz)
- İmza sirküleri
- İkametgah belgesi
Kuruyemiş Dükkanı Açma Maliyeti
Satacağınız ürün çeşidine ve dükkanın büyüklüğüne göre maliyet değişebilir. Günümüzde bir kuruyemiş dükkanı açmanın maliyeti ortalama 80.000 TL ile 170.000 TL arasında değişebiliyor. Bu maliyetin içerisinde kuruyemiş makinaları girerse masraf atabilir. Isıtma dolabı, kavurma makinesi ve kahve çekme makinesi gibi ürünler birçok kuruyemiş dükkanında bulunmaktadır. Maliyeti yükseltse bile satışları artırdığı için düşünmenizi öneririz.
Kuruyemiş Dükkanında Ne Satabilirim?
- Çekirdek
- Lokum
- Fındık ve fıstık çeşitleri
- Karışık kuruyemişler
- Lüks kuruyemişler
- Cevizli sucuk
- Keçiboynuzu
- Kahve
- Kolonya
- Şekerlemeler
- Pestil
- Badem ve kaju
- Kurutulmuş meyveler
- Baharatlar
- Ceviz
- Leblebi
- Çam fıstığı
Bazı ürünleri kabuklu veya iç olarak satarak vitrininizi genişletebilirsiniz.
Kuruyemiş Dükkanı Nasıl Olmalı?
Öncelikle “siz bir kuruyemiş dükkanından alışveriş yapacak olsanız ne almak istersiniz?” sorusuna cevap vermelisiniz. Satışlarınızı arttırabilmek için birçok ince detay bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi kuruyemişlerin taze olmasıdır. Ayrıca dükkan dekorasyonunun iştah açması, dikkat çekiciliği arttırır. Bununla birlikte bir kuruyemiş dükkanının en ilgi çeken yanı kokusudur.
Özellikle dışarıya koyacağınız kavurma makinaları, leblebi ve diğer kuruyemişlerin mis gibi kokmasını sağlayacaktır. Bu yöntem dükkanınızın yanından geçen fakat dükkanı görmeyen müşteriler için bile çekici gelecekler. Müşteri potansiyelini artırabilmek için POS cihazı ile ödeme seçeneğini de unutmamalısınız. Kuruyemiş dükkanı açmak isteyenler personele önem vermelidir. Müşterilerle iyi bir iletişim kuran personeller, kararsız kalan kişilere ürün satabilir. Ayrıca güler yüzlü bir personel seçmek iletişimin devamlılığı açısından önemlidir.
Kuruyemiş Dükkanı Açmak İsteyenlerin Bilmesi Gerekenler
Açık ürünler olduğu kadar ünlü markaların kapalı ürünlerine de yer verebilirsiniz. Sıfırdan bir dükkan açmak için yeterli sermayesi olmayanlar devreden bir kuruyemiş dükkanını da kiralayabilir. İnternet üzerinden birçok ilanı bulabilirsiniz. Bunun en büyük avantajı bir dükkanı yerinde incelemek ve müşteri potansiyelini canlı canlı görmektir. Birçok insan artık yorulduğu ve emekliye ayrılmak istediği için dükkanını kar etse bile satmak istiyor. Eğer böyle bir dükkan yakalayabilirsiniz mutlaka göz atmalısınız.
Ayrıca sosyal medya hesaplarınızı açmayı unutmayın. Bu hesaplar insanların dükkanınıza kolaylıkla ulaşabilmesini sağlayacaktır. Buralarda telefon numarası ve adresinizi paylaşmanız, sizi arayan insanların dükkanınızı bulmasını kolaylaştırır. Arada sırada taze kuruyemişlerinizin fotoğraflarını ve videolarını çekerek ürün çeşitliliğinizi gösterebilirsiniz.
Kuruyemiş dükkanı açtıktan sonra faaliyetlerinize başladığınıza dair bir açılış yapabilirsiniz. Balonlarla ve müziklerle yapacağınız birkaç günlük açılış aktivitesi insanların dikkatini çekecektir. Dükkanınızı faaliyete başlatmadan önce kuruyemişleri ve diğer ürünleri raflara yerleştirilmelisiniz. Her şey satışa hazır olmalıdır.
Seçtiğiniz dükkan kolay seçilen bir noktada değilse mutlaka ışıklı bir tabela kullanmaya özen gösterin. Satışlarınızın istatistiklerini yapmak için barkod sistemi kullanarak bilgisayara giriş yapın. Günümüzde bu tür yazılımlar bulunmaktadır. Günlük, haftalık ve hatta aylık satış raporlarınızı buradan görebilirsiniz. Ayrıca satışı az olan ürünleri ön plana çıkaracak bir çalışma yapmanıza imkan verir. Ya da satışı az olan kuruyemişleri satıştan kaldırabilirsiniz. Kuruyemiş dükkanı açtıktan sonra bir muhasebeciyle anlaşarak yasal giderleri en uygun şekilde tamamlayabilirsiniz.
Seçtiğiniz dükkanın köşede olması oldukça avantajlı. Diğer dükkanların arasında kalan bir kuruyemişçi uzaktan seçilemeyebilir. Fakat köşedeki kuruyemişçiler insanların yol ayrımından geçerken size denk gelmesini sağlar. Bununla birlikte iyi bir dükkan ismi ve hatta slogan bularak insanların zihninde yer edinebilirsiniz.
Kuruyemiş Dükkanında Olması Gereken Malzemeler
Satılacak ürün çeşitliliğinin yanı sıra bunları dükkanınızda iyi bir şekilde sergileyebilecek ekipmanlara ihtiyacınız var. Bu ekipmanlar doğal ahşaptan olduğu takdirde daha ilgi çekici gelecektir. Ürünleri çekmeceli veya kapaklı stantlarda saklayabilirseniz dokunmaya karşı önlem alabilirsiniz. Tüm bu malzemeleri internet üzerinden ikinci el veya sıfır olarak bulabilirsiniz. İşte kuruyemiş dükkanında olması gereken ekipmanlar!
- Şeffaf kapanıp açılabilir kutular
- Ahşap ayaklı kovalar
- Dolaplı kutu standı
- Ayaklı teşhir standı
- Çerez ısıtma reyonu
- Kuruyemiş reyonu
- Kuruyemiş veya baharat kovaları
- Ödeme tezgahı
- Duvar resimleri
- Kahve çekme makinesi
- Leblebi kavurma makinesi