
Terzi Dükkanı Açmak | Maliyet | Gerekli Belgeler ve Kazanç
Terzi dükkanı açmak, sermayesi az olan girişimcilerin dikkatini çekiyor. Yatırım planlarınızı doğru bir şekilde yaparsanız bu işten para kazanmak gayet mümkündür. Hatta daha önce terzi çalışan kişiler için bu iş biraz daha kolaydır. Yeterli sermayeniz olduğu takdirde bir terzi dükkanı açmak 3 haftalık bir süreçtir. Bu işi genellikle terzilik deneyimi olan kişiler yapıyor. Fakat dükkanınızda bir terzi ustası da çalıştırmak mümkün. Böyle bir durumda gelirleri ve giderleri yönetmek için işin başında durmanız gerekiyor.
Terzi Dükkanı Açma Maliyeti

Terzi dükkanı açma maliyeti diğer işlere göre kısmen daha azdır. Çünkü parayı kazandıran dükkan değil dükkanda bulunan ustaların el emeğidir. Ayrıca çok büyük bir terzi dükkanına ihtiyacınız yok. Yaklaşık 30 – 40 metrekare büyüklüğünde bir terzi dükkanı işinizi rahatlıkla görür. Hatta iki terzi ustasıyla çalışırsanız işlerinizi daha hızlı tamamlayabilirsiniz. Böyle bir terzi dükkanı için ortalama maliyet 40.000 TL civarıdır. Bu masraf dekorasyon ve ekipman masraflarını da kapsar. Fakat çalışanlar ve faturalar için ayrı masraflar olacağını unutmayın.
İlginizi Çekebilir: Tarımsal İş Fikirleri 2023 | 9 İş Fikri!
Terzi Dükkanı Açmak İçin Gerekli Malzemeler

Terzi dükkanının olmazsa olmaz bazı malzemeleri vardır. Bu ekipmanlar daha hızlı ve konforlu çalışmanıza yardımcı olacaktır. İşte terzilerin en önemli ekipmanları!
- Cetvel mezura
- Makaslar ve iplikler
- Fermuarlar ve astarlar
- Daha düzenli bir tezgah için dikiş kutuları
- Düğmeler ve lastikler
- Cırt cırtlı bantlar
- Vatkalar
- Açıcı ve sökücüler
- Ribanalar
- Elyaflar
- Cansız mankenler
- Uçan kalemler
- Dikiş makinesi
- Kemer astarları
- Dikiş kalıpları
- Toplu iğneler
- Kumaşa şekil vermek için kullanılan telalar
- Kol ütüleme tahtası
- Elyaflar
- Çıt çıt çıt basma pensesi
- Punch iğnesi
- İplik sökücü ve ilik açıcı
- Ütü ve ütü sehpası
- Çalışma tezgahı
- İplik kesme makası
- Yüksük
- Kemer delme pensesi
Ekipmanlar bir terzi dükkanı açmak isteyenlerin vazgeçilmezlerindendir. Bu eşyalar dükkanınızın büyük bir kısmını tamamlamaya yetecektir.
İlginizi Çekebilir: Ev Hanımlarına Evde İş İmkanları 2023 | 14 İş Fikri
Terzi Dükkanı Açmak İçin Gerekli Belgeler

Bağlı olduğunuz belediyeden terzi dükkanı açmak için gerekli belgelerin tamamını isteyebilirsiniz. Ardından çalışma ruhsatınızı kolaylıkla alabilirsiniz. İşte dükkan açabilmeniz için gerekli belgeler!
- Vergi levhası
- Ustalık belgesi
- Sicil kaydı belgesi
- Nüfus cüzdanı ve fotokopisi
- İkametgah belgesi
- 2 adet fotoğraf
- İmza sirküleri ve ticaret sicil gazetesi
- Kira sözleşmesi
- İtfaiye uygunluk raporu
- İş yeri krokisi
- Yapı kullanım izni fotokopisi
- Oda sicil tasdiknamesi ve faaliyet belgesi fotokopisi
- Terzi dükkanında tuvalet var ise ASAT iş yeri açma ruhsatı görüş belgesi
Terzi dükkanı açmak isteyenler için belirli bir metrekare şartı bulunmamaktadır. Bu nedenle bütçenize en uygun bir dükkanı kiralayabilirsiniz.
Terzi dükkanı Açmak İçin Ustalık Belgesi
Eğer ustalık belgeniz yoksa terzi dükkanı açamazsınız. Bunun için ya ustalık belgesi bulunan bir usta ise anlaşacaksınız ya da belgeyi almaya hak kazanacaksınız. Ustalık belgesini, 3 aylık bir eğitim sunan halk eğitim merkezlerinden alabilirsiniz.
Terzi Dükkanı Açmak Ne Kadar Kazandırır?

Terziler genellikle küçük çaplı işlemlerle para kazanır. Pantolon kısaltma, tamir, onarım, tişört daraltma veya kesme gibi birçok işlem bulunur. Günümüzde bir terzi bir pantolon daraltma işleminden 10 ve 20 TL arasında bir ücret almaktadır. Bu fiyatlar bulunduğunuz şehre göre değişkenlik gösterir. Örneğin İstanbul gibi bir yerde bu işlemler 30 ve 50 TL arasında olabilir. Günde 40 daraltma yapan bir Terzi 400 ile 800 TL arasında para kazanabilir. Aylık ise 12.000 TL ile 24.000 TL arasında bir kazanç sağlamak mümkündür. Tabii ki tüm işleri tek bir terzi ustası yaparsa oldukça yorucu olabilir. Yanınıza bir terzi ustasız daha alarak daha çok müşteri çekebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: İnternetten Para Kazanmak | 2023 Yılı İçin En Etkili 74 Fikir
Terzi Dükkanı Açmak İstiyorum Diyenlere
Terziye gelen bir müşterinin genellikle işi acildir. Bu nedenle eşyalarının hızlıca yapılmasını ister. Eğer tek başınıza çalışacaksınız yetişmeyen siparişler müşteri memnuniyetsizliği yaratabilir. İş hacminizi arttırmak istiyorsanız mağazalar ile anlaşabilirsiniz. Mağazalar sattıkları ürünler müşteriye uymadığında onları terziye yönlendirebilir. Bu sayede hem mağaza kendi ürününü hızlıca satar hem de terzi para kazanır. Satışlarınızı arttırmak için şu yöntemleri deneyebilirsiniz.
- Dükkanınızı açtıktan sonra mağazaları gezmeye başlayın. Tecrübeli bir terzi iseniz birkaç mağazayla hemen anlaşma sağlayabilirsiniz.
- Küçük çaplı giyim mağazaları ile anlaşmak kısmen daha kolaydır.
- Bazı mağazalar ücretsiz yönlendirme yaparken bazıları komisyon isteyebilir.
- Terzi dükkanınızı açlıktan sonra insanların dikkatini çekebilmesi için ışıklı tabela kullanabilirsiniz.
- Müşterilerimizin işlerini yaparken onlara beklemesi için çay ikram edebilirsiniz.
- Hızlı işlemler için mutlaka birkaç bekleme sandalyesi koymayı unutmayın.
- Kolaylıkla bulunabilir olmak sosyal medya hesaplarınızı açmayı unutmayın.
- Sosyal medya hesaplarınızdan adresinizi ve telefon numaranızı paylaşın. Hatta haritalı konum paylaşarak insanların kolayca sizi bulmasını sağlayabilirsiniz.
- Kartvizit, magnet ve broşür bastırarak çevrenizdeki esnaflara dağıtın.
Terzi Dükkanı Konumu
Belki de terzi dükkana açarken dikkat etmeniz en önemli konulardan biri de konumdur. Az nüfuslu bir yerde dükkan açarsanız müşteri potansiyeli açısından zayıf olacaktır. Ortalama 2000 veya 5000 nüfusu bir bölgede iyi bir şekilde iş yapabilirsiniz. Ayrıca civarda kaç adet terzi olduğunu da öğrenmelisiniz. Bu terziler kaç yıldır bulunduğu konumda çalışıyor? müşteriler memnun mu? kazançları nasıl? gibi sorulara yanıt bulabilirseniz kendi kazançlarınızı da aşağı yukarı tahmin edebilirsiniz.
Terzi Dükkanı Dekorasyonu
Terzi dükkanı açmadan önce geleceğe yönelik plan yapmalısınız. Eğer bulunduğunuz bölge müşteri potansiyeli açısından yüksekse 20 metrekare bir dükkan size yetmeyebilir. Ayrıca dükkanda başka ustalarla çalıştıracaksanız çalışma alanının yeterli büyüklükte olması gerekiyor. En önemlisi de müşterilere eşyalarını teslim ederken deneme yapabilecekleri soyunma kabinleri bulunmalıdır. Bu sayede eksik bir nokta olduğunda müşteri dükkandan çıkmadan tamamlayabilirsiniz.
3 veya 4 usta ile çalışmak istiyorsanız terzi dükkanının 50 metrekare olması yeterlidir. Tabii ki çalışma tezgahları da konforlu bir iş süreci sağlaması açısından iyi noktalara yerleştirilmelidir. Bununla birlikte birden fazla eşyayı size birkaç gün sonra almak üzere teslim eden müşterilerin eşyalarını düzenli bir şekilde saklayacak dolabınız olmalıdır. Eşyaları alfabetik sıraya göre dolapların yerleştirerek daha hızlı teslimat yapabilirsiniz. Bayramlarda ve özel günlerde insanlar daha çok kıyafet satın aldığı için çalışma temponuzun hızlanacağını unutmayın.