Geri Dönüşüm Tesisi Kurmak, Maliyeti, Kazancı, Gerekli Belgeler

Ek İş Fikirleri, İş Yeri Açmak

 

Geri dönüşüm tesisleri çevreci bir anlayışa hizmet ettiği için hem karlı hem de sevilen bir iştir. Atık maddeleri geri dönüştürerek yeniden kullanıma sokan bu tesisler ile güzel kazançlar sağlayabilirsiniz. Geri dönüşüm tesisi kurmak, kağıt, hurda, plastik ve elektronik atık gibi maddeleri içerebilir. Siz de bütçenize ve ihtiyaçlara göre geri dönüşüm tesisi kurmak için değerlendirme yapabilirsiniz.

Geri Dönüşüm Tesisi Kurmak Maliyeti

Hangi alanda geri dönüşüm yapmak istiyorsanız tesisin maliyeti de değişkenlik gösterecektir. Kağıt, cam, alüminyum, hurda ve tekstil gibi alanlar için kullanılacak makinelerin fiyatları değişecektir. Kullanılacak endüstriyel makineler ise yüksek bütçe gerektirebilir. Ortalama bir fiyat verecek olursak 200 bin TL ile 2 milyon TL arasındadır. Ayrıca çalışan giderleri, vergiler, kolaylaştırıcı ekipmanlar ve mekan kirasına göre fiyatlar değişecektir.

İlginizi Çekebilir: Facebook’tan Para Kazanmak İçin Püf Noktalar

Geri Dönüşüm Tesisi Kurmak İstiyorum

Geri dönüşüm tesisi kurmak için bazı soruları cevaplandırmanız gerekiyor. Öncelikle hangi atık malzemeleri geri dönüştürmek istiyorsunuz. Bu atık maddelerin geri dönüşümdeki verimini araştırın. Ayrıca geri dönüşüm sonrasında ihtiyaç duyulan talebi göz önünde bulundurun. Geri dönüşümünü yapmak istediğiniz atıkları temin etmeniz gereken yerleri bulmalısınız. Bu atıklar ne kadar fazla olursa geri dönüşüm o kadar fazla olur. Sermayenizi güçlendirmek için özel kredileri ve devlet desteklerini kullanabilirsiniz. Geri dönüşüm sürecini en verimli hale getirmek ve enerji tüketimini azaltmak için çeşitli ekipmanlar kullanabilirsiniz. Yapacağınız her uygulama size zamandan tasarruf ettirerek daha fazla iş yapabilme olanağı sunmalıdır.

İlginizi Çekebilir: Saç Satmak İsteyenler İçin Karlı Tavsiyeler

Geri Dönüşüm Tesisi Kurmak İçin Gerekli Belgeler

Geri dönüşüm tesisi için çeşitli belgeler gerekiyor. Bu belgeler ile çalışma sisteminizi kurumsal hale getirebilir ve kazanca dönüştürmeyi kolaylaştırabilirsiniz. İşte geri dönüşüm tesisi için gerekli belgeler şunlardır:

  • Çalışma izni ve ruhsatı
  • Çevre Lisansı (Çevre ve Şehircilik Bakanlığı)
  • Sanayi Sicil Belgesi
  • Sigorta Poliçesi
  • Yeteri Kadar Personel Bulunduğunun İspatı

Geri Dönüşüm Tesisi Kurmak için Devlet Desteği

Birçok iş gibi geri dönüşüm tesisi kurmak istiyorum diyenlere de çeşitli destekler sağlanıyor. Destekleri alabilmek içinse 500.000 TL ile 1.000.000 TL arasında bir yatırım yapmalısınız. Bu desteklerden bazıları şunlardır:

İlginizi Çekebilir: İş Fikirleri 2023: Ufkunuzu Açacak Karlı 100 Yeni İş Fikri

  • Vergi İndirimi
  • KDV İstisnası
  • Gümrük Ayrıcalıkları
  • Yatırım Yeri Sağlama
  • Faiz Desteği
  • Sigorta Primi Desteği
  • Gelir Vergisi Stopaj Desteği

Geri Dönüşüm Tesisi Ne Kadar Kazandırır?

geri-donusum-tesisi-kurma-icin-gerekli-belgeler

Tesis üzerinden kazanacağınız miktarlar üretim kapasitenize göre değişecektir. Aynı zamanda daha az enerji harcayarak daha fazla tüketmek maliyetinizi azaltacaktır. Bu nedenle daha kaliteli ve verimli makineler kullanmaya özen göstermelisiniz. Geri dönüşüm tesislerinde kazanç oranı genellikle aylık 30.000 TL ile 100.000 TL arasında değişmektedir. Daha çok kazanç için daha çok atık malzeme toplamalısınız. Bunun için atık malzeme toplayan firmalardan malzemeleri satın alabilirsiniz. Hurdaların fiyatları ise kilogram bazında 1 TL’den 400 TL’ye kadar değişebilmektedir. Bunlar da hurdaların malzeme kalitesine göre birbirinden ayrılıyor. Birçok geri dönüşüm firması, kendini birkaç yılda amorti edebiliyor.

Geri Dönüşüm Tesisi Nasıl Kurulur?

İyi bir geri dönüşüm firması açmak için öncelikle geliri yüksek alanlar tercih etmelisiniz. Günlük hayatta en çok kullanılan atıkların geri dönüşümünü yapmak verim açısından yüksek olacaktır. Örneğin bilgisayar ve cep telefonu gibi altın içeren ürünler geri dönüşümde karlılığı artırabilir. Ya da ev araç gereçlerinin geri dönüşümde kullanılması da pazar payını artırabilir. İyi bir tesis için şunlara dikkat etmelisiniz:

İlginizi Çekebilir: İnternetten Para Kazanmak | 2023 Yılı İçin En Etkili 74 Fikir

  • Öncelikle çevrenizde başka bir atık geri dönüşümü yapan tesisin olup olmadığını incelemelisiniz.
  • Çevrenizdeki tesisler tek bir alana odaklanmışsa siz de farklı bir geri dönüşüm işlemi uygulayabilirsiniz.
  • Yatırım planlarınızı ve stratejilerinizi tesisi kurmadan önce planlamalısınız.
  • Ruhsat ve izinleri tamamladıktan sonra bu belgeleri gerekli kurumlara ileterek başvurunuzu yapabilirsiniz. Geri dönüşümünü yaptığınız atıkların satış izni olup olmadığını araştırın.
  • Geri dönüşüm atıklarını biriktirmek, saklamak ve ayrıştırmak için uygun bir mekan tercih edin.
  • Broşürler dağıtarak çevrenizdeki firmalara atık eşya alacağınızı bildirebilirsiniz
  • Atık geri dönüşümü yaptığınızı geniş kitlelere ulaştırmak için interneti ve sosyal medyayı kullanabilirsiniz. Firmanızın isminde bir web sitesi açarak kendinizi tanıtabilirsiniz.
  • Tesis öncesinde alıcılar bulabilirseniz geri dönüşüm sürecinde sıkıntı yaşamazsınız.

Plastik Geri Dönüşüm Tesisi Kurmak

Bu tür bir geri dönüşüm tesisinde saatte 5 ton plastik atık kullanıma yeniden kazandırılabilir. Bu hammaddeleri ise satılarak kazanç elde edilebilir. Günümüzde birçok eşya plastikten üretildiği için geri dönüşüm miktarı da oldukça fazla olacaktır. Ayrıca artık sokaklarda da plastikleri ve diğer malzemeleri birbirinden ayıran konteynırlar bulunmaktadır. Bu sayede atık plastikler kolaylıkla toplanabilmektedir. Plastik geri dönüşümü için 1000 metrekarelik bir alan gerekir. Böyle bir tesis için maliyet ortalama 1 milyon TL’ye ulaşabilir. Atık plastik sayısını kontrolü, 2 metre yüksekliğindeki boyalı duvarlar plastik geri dönüşüm tesisi için gereklidir. Polikarbanot geri dönüşüm hatları, uzun yıllar çevreye ve darbeye karşı dayanıklı olmalıdır. Bunun yanı sıra LDPE ve HDPE gibi farklı plastik türlerinin yapımı için makinelere ihtiyaç vardır. Temin edilmesi kolay olan pet şişeleri de tesis içerisinde değerlendirmelisiniz.

Alüminyum Geri Dönüşüm Tesisi Kurmak

Alüminyum geri dönüşüm tesisi için oldukça verimli bir maddedir. Çünkü sonsuz sayıda geri dönüştürülebilir. Eritmek, sıvılaştırmak ve şekil vermek için de kullanılabilir. Böylelikle ihtiyaca göre yeniden satış için değerlendirebilir. En çok alüminyumun kullanıldığı sektör ise içecek kutularıdır. Alüminyumu iyi bir şekilde geri dönüştürebilmek için ayrıştırma, kırma ve balyalamasının iyi yapılması gerekir. Ayrıştırma işlemi iyi yapılmazsa alüminyum olmayan maddeler de işleme karışabilir. Bu işlem bir mıknatıs yardımıyla yapılarak alüminyum tek başına bırakılır. Ayrıştırma işleminden sonra yıkama yapılır. Yıkanan parçalar pres makinelerinde sıkıştırılır ve eritilir. Eritilen alüminyum ise belirli kaplara aktarılır.

Pil Geri Dönüşüm Tesisi Kurmak

Çeşitli kimyasallar içeren pillerin geri dönüşümünün yapılması oldukça önemlidir. Böylelikle pillerin toprağa ve suya karışması önlenebileceği gibi ekonomik kazanç da sağlanabilir. Nikel, kurşun ve cıva gibi ağır metaller içeren pillerin geri dönüşümünün insan sağlığına olumlu etkileri bulunacaktır. Bu yöntemlerin biri de pillerin yeniden doldurulabilir şekilde imal edilmesidir. Bilinen pillerin yanı sıra aküler ve saatlerde kullanılan düğme piller de geri dönüşüm tesisleri içerisinde değerlendirilebilir.

Tekstil Geri Dönüşüm Tesisi Kurmak

Tekstil atıklarıyla geri dönüşüm tesisi kurmak oldukça karlı olabilir. Giyim sektörünün devamlı gelişmesi sebebiyle tekstil atıklarından yeniden iplik ve ürün çıkarmak mantıklı olabilir. Temel olarak tekstil geri dönüşümü üç şekilde olabilir. Birincisi suni iplik fabrikalarından çıkan atıklar, ikincisi tekstil fabrikalarının ürünlerinden çıkan atıklar, üçüncüsü de tüketicilerin kullanmaktan vazgeçtiği tekstil ürünlerinin atıklarıdır. Tekstil geri dönüşümü için atıkların kaliteli kumaşlara sahip olması gerekebilir. Hasar almış kumaşların geri dönüşümü de sorun çıkarabilir. Bu nedenle iyi bir fizibilite raporu hazırlanmalıdır.

Elektronik Atık Geri Dönüşüm Tesisi Kurmak

Teknoloji gelişmeye devam etse de elektronik atıkların parçaları yeni ürünlerde kullanılabilir. Elektronik atıklarda; plastik, metal ve cam gibi hammaddeler olabilir. Bu maddelerin her biri de geri dönüşüm tesisi içinde değerlendirilir. Geri dönüşüm tesisi kurmak istiyorum diyorsanız bu atıkları öncelikle ön ayrıştırması yapılmalıdır. Büyük ve kaba atıklar küçültülerek daha detaylı ayrıştırmaya sokulmalıdır. Sadece ufak elektronik atıklar değil kullanılmayan buzdolabı, klima, televizyon vb. gibi eşyalar için de ayrıştırma yapılabilir.

Atık Yağ Geri Dönüşüm Tesisi Kurmak

Özellikle kızartma gibi yüksek yağ harcayan yiyeceklerden sonra atık yağ ortaya çıkıyor. Bu atık yağlar ise ayrıştırıcı bir yerde toplanmadığı için çevreye büyük zararı bulunuyor. Fakat geri dönüşüm tesisi kurarak atık yağlar ile sabun üretmek, kimya tesislerinde kullanmak ve biyodizel üretmek mümkün. Her yıl lavabolardan dökülerek tatlı ve tuzlu su kaynaklarına karışan atık yağları geri dönüşüme katarak para kazanabilirsiniz.

Hurda Geri Dönüşüm Tesisi Kurmak

Kullanılmayan malzemelerin atıkları olarak adlandırılan hurdalar, geri dönüşüm tesislerinde yararlı şeylere dönüştürülebilir. Vaktini doldurmuş ve işlevini yitirmiş her eşya zaman içinde hurda oluyor. Metal, çelik, bakır, alüminyum, çinko ve kurşun içeren birçok hurdanın geri dönüşümü toplu bir şekilde yapılabilir. Kırma, parçalama, öğütme, presleme ve tamir etme gibi aşamalardan sonra hurdalar yeniden kullanım hazır edilir. Böylelikle ülke çapında bu malzemeleri yeniden üretmek için harcanan enerji de azaltılmış olur.

Cam Geri Dönüşüm Tesisi Kurmak

Cam geri dönüşüm tesisi kurmak belki de en verimli işlerden biridir. Kalitesini kaybetmeden sonsuz kez  geri dönüştürülebilen camlar, tekrardan üretime kazandırılır. Aynı zamanda camı geri dönüştürmek yeniden üretmekten bile karlıdır. Atık camlar, filtre ve arıtma sistemlerinden geçirilir. Temizleme, aynı renkli camları ayırma, yıkama ve öğütme işlemleri yapılır. Erimeye hazır olan kırık camlar yeniden birleştirilerek ihtiyaca göre hazırlanır. Böylelikle verimli ve kazançlı bir sistem oluşturabilirsiniz.

 

 

One thought on “Geri Dönüşüm Tesisi Kurmak, Maliyeti, Kazancı, Gerekli Belgeler

Bir cevap yazın