Fındık Yetiştiriciliği ile Para Kazanmak
Fındık Yetiştiriciliği ile Para Kazanmak
Oldukça ekonomik bir iş fikir olan fındık yetiştiriciliği yıldan yıla dalgalanma göstermektedir. Denetimsiz ve kontrolsüz genişleyen araziler nedeniyle birim sahada alınan ürünler diğer ülkelerden daha az olmaktadır. Pastacılık, şekercilik ve çerezlik sektörlerde kullanılan fındıkların üretim sorunlarında biri verimsizliktir. Budama sorunları, gübreleme, yaşlı ve çok sık dikilen ürünler ve tozlayıcı noksanlığı bu sebeplerden bazılarıdır. Ayrıca ihraç edilmemesi ve pazarlanamaması nedeniyle stokların oluşması da önemli problemlerdendir.
Fındık Çeşitleri Nelerdir?
- Yuvarlak Fındıklar: Tombul, palaz, foşa, çakıldak, kalınkara, kargalak, uzunmusa, mincane, cavcava, kan fındığı
- Sivri Fındıklar: Sivri fındık, incekara, acı fındık, kuş fındığı
- Badem Fındıklar: Yuvarlak badem fındık, yassı badem fındık, Değirmendere fındığı
İlginizi Çekebilir: Arabaya Reklam Alarak Para Kazanmanın Pratik Yolu 2023
Fındık Yetiştiriciliğinde İklimin Önemi
İyi bir fındık yetiştiriciliği yapmak için nemli ve ılıman bir iklime ihtiyacınız bulunuyor. Bu ihtiyacı karşılayan en iyi yer ise Karadeniz kıyılarıdır. Kurak ve yarı nemli bölgeler içinse sulama yapılması gerekiyor. Karadeniz’de üretim yapacaksanız sahilden 60 km içeri ve 750 metre yüksekliğe kadar bir arazi belirleyebilirsiniz.
- 13-16 derece sıcaklık seviyesi en uygunudur.
- -8 ve -10 u geçmeyen ve 36 dereceye ulaşmayan sıcaklıklara sahip olmalıdır.
- Dengeli bir yağış miktarı isteyen fındıklar, bulunduğu bölgede 700 mm yağmur yağmalıdır.
- Nem ise temmuz aylarında yüzde 60’ın altına inmemelidir.
- Zengin, tınlı-humuslu ve derin topraklarda daha iyi verim alınabilir.
İlginizi Çekebilir: Bebek-Çocuk Bakıcısı Olarak Para Kazanma Fırsatı: İnceleme Yazısı
Fındık Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
- Fındık Yetiştiriciliğinde düz arazilerde toprak düzleme işlemi eğimli arazilere göre daha kolay olduğu için bir adım öne geçebilirsiniz.
- Yüzde 5ten fazla eğim olan arazilerde düzgün sıralı bir dikim yapılmalıdır. Ayrıca yağıştan gelen suları depo etmelisiniz. Araziyi teraslamalı, kolay hasat yapabilmelisiniz.
- Yüzde 5-25 arası eğimlerde kanal teraslar, 25-75 eğimli arazilerde hendek teraslar ve daha üstünde cep teraslar uygulanmaktadır.
- Dikime başlamadan önce iyi bir toprak analizi Toprağın asitlik oranı ve kireç miktarını ölçmelisiniz. Toprağı derince işleyerek krizma ile havalandırmalısınız. Böylelikle toprağın su tutma becerisi artarak kimyasal yapısını düzene koyabilirsiniz.
- Eğer arazide uzun yıllar hasat yapılmışsa toprak yorgunluğunu gidermek için dinlendirmelisiniz.
- Seçim yapacağınız fındık çeşitleri, verimli, kaliteli, çok tercih edilen fındıklar olmalıdır. Ayrıca bahçe içinde tozlayıcı çeşitler bulunmalıdır.
İlginizi Çekebilir: İş Fikirleri 2023: Ufkunuzu Açacak Karlı 100 Yeni İş Fikri
Fındık Yetiştiriciliğinde Dikim Aşaması
Fındık yetiştiriciliği için kök sürgünü ile ekim yapılacaksa güneş gören, hastalıksız ve ortalama 1-2 yaşındaki kök sürgünleri tercih edilmelidir. Ayrıca iyi şekilde almış tomurcuklu ve ocak içerisinde olmayan alanlarda gelişen kök sürgünleri iyi olacaktır. İdeal olanları bulduktan sonra bitkiye zarar vermemek için çepinle çıkarmalısınız. Dikim budaması işlemi ise dikimden önce bu kök sürgünlerine uygulanmalıdır. Uzun kökler kısaltılmalı, hasarlı olanlar sağlam noktalardan kesilerek ekim yapılmalıdır. Ekimden önce dikim çukurlarını hazır etmelisiniz. Dikim içinse iki seçeneğiniz bulunuyor. Bunlar çift ve ocak dikimidir.
Çift dikim: Eğim ve toprak derinliği az olan bölgelerde daha verimlidir. 1,5-2 m teras üstü genişliği ve 3.5-5 metre teras arası mesafesi uygulanmalıdır. Düz arazilerde de uygulanabilen bu yöntem düz yerlerde 4-5 metre mesafe olmalıdır.
İlginizi Çekebilir: İnternetten Para Kazanmak | 2023 Yılı İçin En Etkili 74 Fikir
Ocaklı Ekim Uygulaması: Dikim yapılacak alanlar ekimden 1 ay önce açılmalıdır. Çukurların özelliği ise 120 cm çap ve 60 cm derinlikte olmalıdır. Bu daha çok düz araziler için ideal bir seçenektir.
Fındık Yetiştiriciliğinde Budama
Uzun ömürlü ve daha verimli fındık yetiştiriciliği için budama çok önemlidir. Fidana şeklinin veren bu işlem aynı zamanda bu şekli korumasını sağlar. İyi bir şekilde yapıldığı takdirde her yıl bolca ürün alabilirsiniz. Ayrıca dalların birbirine girmesi engellenerek hasat işlemi kolaylaştırılır. Yabancı dallar nedeniyle verimin düşmesi engellenir. Bu dalların topraktaki besin maddelerini emmesinin önüne geçilir.
Fındık yetiştiriciliği yapmak isteyenler için ideal budama zamanı sonbahar aylarıdır. Yani yaprakların döküldüğü zamandır. Çepin, budama makası ve testeresi ile budama yapılabilir. Beş yıl boyunca yapılan uygulamalardan sonra fidanlar artık en verimli yaşlarına gelirler. Bu verim 12 yaşına kadar devam eder. 20li yaşlardan sonra verim düşmeye başlar. Verim düşmeye başladıktan sonra ufak dalcıklarda seyreltme işlemi yapılır.
Kök sürgünleri fındığın alacağı besinleri kendi aldığı için temizliği yapılmalıdır. Aynı zamanda güneşi ev havalanmayı da engellemektedir. Yılda en az iki kez alınması önerilen kök sürgünleri sonbaharda ve haziran başı gibi alınmalıdır. Ayrıca fındıkların kalitesini artırmak için gübreleme de önemlidir. Kaliteli bir gübreleme için topraktaki eksikliklerin bilinmesi gerekiyor.
0-5 yaş arası arazilerde dekara 3-5 ton atılıp iyice çapalanmalıdır. Ayrıca kaliteli bir üretim için fosforlu ve potasyumlu gübrelerin karışımı yapılmalıdır. 1 ile 5 yıl arasında ise her fidana azotlu gübrenin 20 gram mart başında 20 gramsa mayıs sonunda verilerek çapalanmaya devam edilmelidir. Özellikle fidanların verim çağında topraktan azot, fosfor ve kalsiyum alması önemlidir. Gelişim için ideal toprak ph derecesi 5-7 olmaktadır. Fakat Karadeniz bölgesinde toprak genellikle asidik olduğu için bitkinin verimini alabilmesi için kireçlenme yapılması gerekiyor. Bu sayede toprağın hem kimyasal hem de fiziksel özellikleri düzeltilebilir.
Kireçleme için Kasım ve Aralık ayları uygun olmaktadır. Ayrıca 4-5 yılda ihtiyaç olduğu takdirde yapılmalıdır. İhtiyacı ise toprak analiziyle belirleyebilirsiniz.
Verim zamanında çiftlik gübresini 50-60 cm genişliğinde bir banda 35 kg ağırlığında eşit olarak dağıtıp toprağa aktarmalısınız. Sonbahar ve ilkbahar başı bu iş için uygundur.
Fındık Yetiştiriciliğinde Hasat
Hasattan 5-10 gün önce girinti isimli bir aletle genel bir temizlik yapılması gerekiyor. Eğer zaruflar sarardıysa, fındıkların içindeki zuruf oynamaya başladıysa, kabuğun kızarması ve tatlanması, meyvelerin daldan sarkması ve çoğunun yere dökülmesi hasat için uygun olduğunu gösterir.
Hasat işlemi genellikle silkme yöntemiyle yerden toplanarak yapılır. Bu sayede diğer tomurcuklanmalar zarar görmeden bir dahaki senenin ürünlerine de katkı sağlar. Diğer yöntem ise el ile toplamadır. Bunda ise dalların birbirine sürtmeden dikkatlice yerine bırakılması gerekiyor.
Fındık Yetiştiriciliği Harmanı
30-40 kg’lık sepetlere doldurulan fındıklar, harman yerlerine taşınarak 3-5 gün yığın olarak bekletilir. Bu harman yerleri düz veya hafif eğimlidir. Ayrıca çayırlık veya sert topraktan oluşan bölgelerdir. Fındıklar 10 cm kalınlığında bu araziye serilir. Burada hava sıcaksa 3-4 gün karıştırılarak kurutulur ve daha sonra patoz makinesiyle zuruflarından ayrılırlar. Ayıklandıktan sonra yine 3-4 cm kalınlığında serilirler ve sıcak havada her gün birkaç kez karıştırılarak kurutulur. Daha sonra vantilatör eşliğinde toz ve topraklarından ayrılarak, tekrardan harmana yatırılır. Bu seferde yabancı cisimler ayıklanır.
Fındık yetiştiriciliği bittikten sonra kuru ve serin bir yerde havalanacak şekilde depolanmaktadır. Şartlar uygunsa 1 yıl boyunca saklanabilir. Bu saklama için ısının 2-5 derece arası neminde yüzde 55-60 civarında olması gerekiyor. Buna uyulmazsa küflenme veya acılaşma görülebilir. Tüm bunlar yapılsa bile fındıklarda bakteriyel yanığı denilen hastalık ortaya çıkabilir. Ayrıca fındıklar için en zararlı şeyler; fındık kurdu, güve, kozalak akarı, dalkıran, uç kurutan, sinek, bit ve koşnillerdir.
Fındık Yetiştiriciliği Kazanç Oranı
İlk başlarda sadece ekim masraflarınız bulunacaktır. Fidanlar ise 5-40 TL arasındadır. Bir sefer alınan fidanlar iyi bakıldığı takdirde yıllarca ürün verebilmektedir. Bu fidan ise bakıma göre bir dönümde ortalama 200 kilo civarı fındık yapmaktadır. Satış rakamına ve üretiminize göre hesabınızı yapabilirsiniz.