Oto Lastikçi Dükkanı Açmak | Kazanç | Maliyet ve Gerekli Belgeler

İş Yeri Açmak

 

Her dönemin popüler mesleklerinden biri olan oto lastikçi dükkanı açmak, detayları bildiğiniz takdirde oldukça karlıdır. İnsanlar, güvenli ve konforlu bir yolculuk için oto lastik bakımlarını düzenli olarak yapmalıdır. Gerek oto lastik değişimi gerekse oto lastik tamiri yaparak bu işten kazanç sağlayabilirsiniz. Peki ama oto lastik dükkanı açmak için gerekli belgeler, maliyetler ve kazanç oranları nelerdir? İşte merak ettiğiniz tüm bilgiler!

Oto Lastikçi Dükkanı Nasıl Açılır?

Lastikçi dükkanı açmak istiyorsanız ya bu konuda bilgili olmalısınız ya da bilgili olan birileriyle işe başlamalısınız. Her işin ince detayları vardır. Bu detaylar dışarıdan sektöre giren biri için gözle görülmeyebilir. Hataları ve aksaklıkları en aza indirmek için sektör hakkında tüm bilgileri edinmelisiniz. Lastik değişiminin yanı sıra kış mevsimi için lastik zinciri takma görevi de yapabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Kedi Köpek Oteli Açmak 2023

Araçlarına yedek lastik takmak isteyenler için de lastik satışı yapmalısınız. Kasanızda ek giderler için mutlaka nakit para bırakmalısınız. Tüm mal varlığınızla bu işe girmek yaşanabilecek aksiliklerde sizi yarı yolda bırakır. İyi bir oto lastikçi dükkanı, araçların marka ve modeli hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Ayrıca hangi lastiğin ne kadar verime sahip olduğunu da öğrenmelidir. Bununla birlikte oto lastikçi dükkanı açtığınız yer, müşteri potansiyelini fazla olduğu bir nokta olmalıdır.

Oto Lastikçi Dükkanı Açma Maliyeti

oto-lastikci-maliyeti

Bir işe başlamadan önce maliyetin hesaplanması oldukça önemlidir. Çünkü maliyet hesabı sizin sektördeki geleceğiniz için bir fikir verecektir. Ekipmanlar, araba lifti ve lastik tamiri gibi birbirinden çeşitli aletlere ihtiyacınız vardır. Fakat kabaca bir maliyet vermek gerekirse 60.000 TL ile 150.000 TL arasında bir masraf ortaya çıkacaktır. Oto lastikçi dükkanı açma maliyeti diğer işlere göre daha azdır.

Çünkü burada asıl maharet dükkanın kendisinde değil ustaların ellerindedir. Küçük bir dükkanda bile yeterli miktarda ekipmanla ve ustalarla müşteri potansiyelinizi rahatlıkla aktarabilirsiniz. Ayrıca dükkan kirası, faturalar ve çalışanlarınızın maaşlarını da hesaba katmalısınız. Eğer çalışan sayısı az olursa maliyetleriniz düşük olabilir fakat yoğunluk yaşandığında müşterilerinizi kaçırabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Diyet Yemekleri Yaparak Para Kazanmak 2023

Oto Lastikçi Dükkanı Ne Kadar Kazandırır?

oto-lastikci-ne-kadar-kazandirir

Kazancınız dükkanınıza yapacağınız yatırımla doğru orantılıdır. Günümüzde orta ölçekli bir oto lastikçi dükkanı aylık 10.000 TL ile 20.000 TL arasında bir kazanç sağlayabiliyor. Bu kazançlar, lastik tamirinin yanı sıra lastik satışı ile sağlanabilir. Tabii ki geniş çaplı bir işletme kuracak olursanız hem maliyetiniz hem de kazancınız artacaktır. Fakat daha önce hiç tecrübeniz yoksa küçük çaplı bir oto lastikçi dükkanıyla işe başlayabilirsiniz. Ardından farklı şubeler açabilirsiniz.

Bu süreçte işin size getirilerini not ederek yeni bir şube açıp açmaya değmeyeceğini öğrenebilirsiniz. Kazanca etki eden bir diğer unsur müşteri memnuniyetidir. Bu tür orta ölçekli dükkanlarda müşteriler ile samimi olmak daha önemlidir. Daha çok kar etmekten ziyade sadık müşteriler yaratmak daha hızlı büyümenizi kolaylaştırır. Ayrıca oto lastikçi dükkanı kar marjı %50’yi geçebilmektedir. Çünkü bu sektör bir alışveriş sektöründen ziyade el emeğine dayalıdır.

İlginizi Çekebilir: İş Fikirleri 2023: Ufkunuzu Açacak Karlı 100 Yeni İş Fikri

Oto Lastikçi Açmak İçin Gerekli Şartlar ve Belgeler

oto-lastikci-acmak-icin-gereken-belgeler

Dükkan açmak için gerekli belgeleri hazırladığımız takdirde hızlıca işe koyulabilirsiniz. İşte istenen evraklar şunlardır.

  • Yapı Kullanım izni
  • Kira sözleşmesi
  • İş yeri kapısı
  • Ustalık belgesi
  • Belediyeden alınacak işletme izni
  • Faaliyet belgesi
  • İmza sirküleri
  • 2 adet fotoğraf
  • İkametgah belgesi
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Adli sicil kaydı belgesi
  • İtfaiye uygunluk raporu
  • Vergi levhası fotokopisi

Oto lastikçi açmak için metrekare şartı yoktur. Güncellenen veya istenen ek belgeler için belediyeye başvurmayı unutmayınız.

İlginizi Çekebilir: İnternetten Para Kazanmak | 2023 Yılı İçin En Etkili 74 Fikir

Oto Lastikçi Dükkanı Açmak İçin Gereken Malzemeler

Aşağıda yer alan malzemeler dükkanınızda kullanabileceğiniz önemli ekipmanlar arasındadır.

  • Hava kompresörü
  • Kriko
  • Alet çantası
  • İkinci el lastikler
  • Bijon tabancası ve lokması
  • Hava hortumları
  • Lastik takma ve sökme aleti
  • Sibop ve sibop çekeceği
  • Fitil ve fitil aparatları
  • Yama ve solüsyonlar
  • Lastik kazıyıcı
  • Lastik basınç ölçer

Oto Lastikçi Belgesi Nasıl Alınır?

Öncelikle kalfalık belgenizi almalısınız. 2 yıllık ustalık eğitimi sonrasında ustalık belgenizi alabilirsiniz. Ardından ön düzen ayarcılığı belgenizi de alarak iş için hazır olabilirsiniz. Peki, eğitime girmeden ustalık belgesi almak mümkün mü? Evet bunun için kendi alanınızda kalfalık statüsünde 5 yıllık bir çalışmayla sadece ustalık sınavına girebilirsiniz. Ayrıca meslek lisesinde alakalı bir bölümden mezun olduysanız aynı şekilde sadece sınava girebilirsiniz. Bu sınavlar milli eğitim bakanlığı tarafından hazırlanıyor.

Satışlarınızı Nasıl Arttırabilirsiniz?

Öncelikle işinize önem vermelisiniz. Çalışmalarınızı profesyonel bir şekilde yapmalısınız. Araç marka ve modelleri hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Çünkü hangi araç için hangi lastiğin uygun olduğunu bilmek, güvenli bir sürüş için önemlidir. Üstü kapalı bir dükkanda hizmet vermek kış mevsiminde yağmur ve kar yağışta karşı müşterilerinizi korur. Ayrıca araba sahipleri için kolay ulaşılabilir bir bölgede olmalısınız.

Birçok insan oto lastik değişimi için arabasıyla dükkanınıza gelecektir. Fakat karmaşık bölgelerde dükkan açarsanız bulunma ihtimaliniz zordur. Önemli bir diğer nokta ise dükkan açacağınız yerde başka dükkan olmamasıdır. Bu kazançlarınızın bölünmesine neden olur. Ayrıca bölgede tanınmış bir oto lastikçi varsa uzun bir süre müşteri çekmeniz çok zordur.

Henüz yeni bir oto lastikçi dükkanı açmak yerine var olan bir dükkanı da satın alabilirsiniz. Böylelikle hem iş yükünü azaltabilir hem de dükkanın mevcut müşterilerini de satın almış olursunuz. Müşteri potansiyelinizi arttırmak için henüz ilk başlarda hizmetinizi indirimli bir şekilde verebilirsiniz. Hatta ilk başlarda yüksek kar marjını düşünmemelisiniz. Çünkü insanların hem yerinizi öğrenmesi hem de size alışması gereklidir. Ayrıca araba lastiği bayiliği veren ünlü şirketlere de oto lastikçi açmak için başvurabilirsiniz.

Reklam

Oto lastikçi dükkanı açmak ve para kazanmak istiyorsanız kendinizi tanıtmayı unutmamalısınız. Günümüzde birçok insan istediği dükkanı internet üzerinden kolaylıkla bulabiliyor. Siz de sosyal medya hesaplarınızı açarak internette kolaylıkla bulunabilirsiniz. Hesaplarınızda dükkan adresine ve telefon numarasını bulundurarak insanların size ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

Yaptığınız işlere dair videoları ve fotoğrafları da hesaplarınızda paylaşarak insanlara güven verebilirsiniz. Yeni bir oto lastikçi dükkanı açtıktan sonra kartvizit ve broşür dağıtımı yapabilirsiniz. Çevredeki esnaflara ve insanlara bu kartvizitlerinizi verebilirsiniz. Yaratıcı bir dükkan ismi ve logo daima akılda kalıcıdır. Uzman bir grafik tasarımcıya logo yaptırarak dükkan tabelanıza işletebilirsiniz.

Akşam saatlerinde çalışmaya devam ediyorsanız ışıklı bir tabela dükkanınızın konumunu belirlemeye yardımcı olur. Kışlık ve yazlık kaliteli lastikler bulundurarak her araç sahibine hitap etmelisiniz. Bununla birlikte lastik değişiminin yanı sıra yol yardımı gibi hizmet sunabilirsiniz. Şirket aracınızla yolda kalmış araçlara ulaşarak lastik değişiminizi yapabilirsiniz.

Bir cevap yazın