Esnaf Lokantası Açmak Tüm Detaylarıyla: Maliyet, Kar Oranı, Gerekenler

Ek İş Fikirleri

 

Her zaman yemek yapmayı seven ve bunu başkalarına sunmaktan zevk alanlar için esnaf lokantası açarak para kazanma fırsatı bulunuyor. Oldukça kazançlı bir sektör olan esnaf lokantası nedir? diyorsanız, adından da anlaşılacağı üzere esnafların karnını doyurmak için lezzetli yemekler yapılan bir mekandır.

Esnaf lokantası açmak ve para kazanmak için öncelikle lokantayı nereye açacağınızı tespit etmelisiniz. Eğer belirlediğiniz bir dükkan varsa çevresinde halihazırda güçlü müşterileri bulunan fast-food işletmeleriyle rekabet etmeniz zor olabilir. Ayrıca kalabalık bir mekandaysanız müşterileriniz için geniş bir lokanta açmanız gerekiyor. Bunun için elinizdeki sermayeyi iyi bir şekilde değerlendirmelisiniz. Gerekirse piyasa araştırmasını yerinde yaparak mekanın çevresini incelemelisiniz.

İlginizi Çekebilir: İnstagram Fenomeni Olarak Para Kazanmanın 10 Yolu

Esnaf lokantası nasıl açılır? Konusunda detayları öğrendikten sonra ne kadar çeşit yemek yapacağınızı belirlemelisiniz. İster tek isterseniz de birkaç çeşit yemekle para kazanabilirsiniz. Ayrıca bulunduğunuz bölgenin yöresel lezzetlerine hakim olmalı veya araştırma yapmalısınız. Yemekleri siz yapmayacaksanız bunun için yetenekli ustalar işe almanız gerekiyor. Esnaf lokantası açarak para kazanmak için iyi bir şekilde reklam yapmalısınız. Bunun için interneti veya broşür gibi geleneksel yöntemleri deneyebilirsiniz. İşletmenizin müşteriler tarafından beğenilmesi için şık sunumlar yapmalı ve hijyene daima dikkat etmelisiniz. Esnaf lokantası açmak için gerekenleri öğrenmek için okumaya devam edebilirsiniz.

Esnaf Lokantası Açmak Karlı Mı?

esnaf-lokantasi-acmak-karli-mi

Rekabet ne kadar çok olursa olsun insanlar yemek yemeyi sevdiği sürece ve lezzetli yemekler yaptığınız sürece esnaf lokantası açarak para kazanabilirsiniz. Menüleriniz ne kadar zengin olursa zevklerine hitap edeceğiniz müşterilerin sayısı da artacaktır.

İlginizi Çekebilir: Anketörlük Yaparak Para Kazanma Fırsatı

Yemeklerin çeşitleri arttıkça alacağınız gıda malzemeleri de çeşitlenecektir. Bunu söylememizdeki sebep maliyetini bilmeniz gereken birçok gıda malzemesi olacaktır. Satacağınız bir tabağın maliyetine kadar gelir-gider hesabını yapabilmeniz gerekiyor. Ayrıca paket servis yapmayı düşünüyorsanız bu daha da karlı olacaktır.

Fakat genel olarak esnaf lokantasında aylık kar marjınız yüzde 100’ü bulabilir hatta geçebilir. Bu kar oranı yemekleri sunuş şeklinize, yemeklerin lezzetine ve lüks bir mekana göre değişecektir. İşleyen bir lokantada ve lokantanın büyüklüğüne göre ortalama kar oranı ise 15 bin TL ile 50 bin TL olabilir. Lokantadan kar elde etmek için mutlaka güler yüzlü çalışanlarınızın bulunması gerekiyor.

Esnaf Lokantası Açma Şartları Nelerdir?

Lokanta için devletin belirlediği bazı şartlar bulunuyor. Her işletme gibi esnaf lokantası yönetmeliği de bulunuyor. Bu şartlar hem işletmeniz hem müşterileriniz için iyi olacak maddeler içeriyor. Esnaf lokantası açma şartları şunlardır;

İlginizi Çekebilir: İş Fikirleri 2023: Ufkunuzu Açacak Karlı 100 Yeni İş Fikri

  • Esnaf lokantasında birçok yemek pişeceği için bu kokuların arındırılması için mutlaka baca sistemi bulunması gerekiyor.
  • Isıtma ve soğutma sistemlerinin iyi bir şekilde yapılarak hem yiyecekler hem de müşteriler için sağlıklı bir ortam oluşturulmalıdır.
  • Eğer işletmeniz büyük olacaksa ve çalışanlarınızın sayısı 10’u geçecekse onlar için tuvalet, giyinme alanı ve dinlenme bölümleri olması gerekiyor. Eğer lokantanız birçok iş yerinin olduğu bir merkezdeyse tuvalet ve lavabo şartı gerekmiyor.
  • Lokantanızda temizlik kuralları gereği çöpleri uzaklaştırmak ve atmak için gerekli önlemlerin alınması gerekiyor.
  • İşletmenizin Esnaf veya Ticaret Odasın kaydını yaptırmanız gerekiyor.
  • Yemek yapmak için kullanacağınız gıdaların temiz ve doğru bir şekilde saklanması önemlidir.
  • Yemeklerin pişeceği yerler kolay temizlenebilen mermer veya seramik gibi maddelerden yapılması gerekiyor. Sürekli buhar oluşacağı için tavanlar için buğulanma ve küflenmeye karşı engel tedbirleri oluşturulmalıdır.
  • Çatal, bıçak, kaşıkların paslanmaz çelik olması gibi tabak ve bardaklar cam veya porselenden imal edilmelidir.
  • Sigara içilen veya içilmeyen ayrı bölümlerin bulunması gerekiyor.
  • Lokantanın dini tesislere ve okullara 100 metre uzaklıkta olması gerekiyor. Siz de esnaf lokantası açmak istiyorum diyorsanız bu gibi önemli detaylara dikkat etmelisiniz. Her şeyden önce çalışanlarınızın ve müşterilerinizin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmalısınız.

Esnaf Lokantası Açmak İçin Gerekli Belgeler

Esnaf lokantası açarak para kazanmak için devlet tarafından istenen ve yerine getirmeniz gereken bazı belgeler bulunuyor. Bu belgeler sayesinde yasal ve güvenli bir şekilde çalışma hayatınızı sürdürebilirsiniz. Esnaf lokantası açmak için gerekli belgeler şunlardır;

İlginizi Çekebilir: İnternetten Para Kazanmak | 2023 Yılı İçin En Etkili 74 Fikir

  • Ustalık belgesi
  • Nüfus cüzdanı sureti ve ikametgah
  • Yapı kullanımı için izin kağıdı
  • Savcılıktan sabıka kaydı (yeni tarihli)
  • 2 adet fotoğraf
  • Tapunun bir fotokopisi
  • Kartlı sayaç takılacak şekilde su aboneliği
  • Emeklilik cüzdanı fotokopisi veya sigorta, bağkur belgesi
  • Şirketseniz ticaret sicil gazetesi fotokopisi ve imza sirküleri
  • Vergi levhası fotokopisi gerekiyor.

Esnaf Lokantasında Menüler Neler Olmalı?

Esnaf lokantasında menünüz ne kadar zenginse kar oranınızda artacaktır. Ayrıca menünüz için bir QR kod oluşturarak dijital ortama menünüzü aktarabilirsiniz. Bunun için menülerde herkese hitap edecek lezzetler tercih etmelisiniz. İşte sizin için örnek bir esnaf lokantası menüsü;

  • Et yemekleri: tas kebabı, köfteler, kavurmalar, tava yemekleri, haşlama ve kızartma
  • Zeytinyağlılar: dolma, sarma, enginar, kereviz, kızartma, fasulye, bakla, karnıyarık
  • Çorbalar: mercimek, ezogelin, tavuk suyu, yayla, domates, işkembe, kelle paça, tarhana)
  • Salatalar: mevsim salata, çoban salata, patlıcanlı salata, tavuk salata, ton balıklı salata, mantarlı salata
  • Tatlılar: Sütlaç, revani, tulumba, baklava, kadayıf, supangle, kazandibi, kabak tatlısı, irmik tatlı, ayva tatlısı, kemal paşa tatlısı
  • İçecekler: Ayran, kola, fanta, şalgam suyu, su, meyve suyu, soda, gazoz vb.
  • Tavuklu yemekler: Ciğer, sote, pirzola, baget
  • Balıklı yemekler(ızgara veya tava): Lüfer, sarıkanat, hamsi tava, çinekop, alabalık mezgit
  • Döner: Tavuk, et döner, iskender
  • Pilav Çeşitleri: Pirinç, bulgur ve şehriye pilavı

Esnaf Lokantası Açma Maliyeti

Esnaf lokantası açarak para kazanmak kulağa güzel gelse de belirli bir maliyeti bulunuyor. Alacağınız gıda maddelerinden baharatlarına kadar kendinize bir gelir-gider bütçesi oluşturmanız gerekiyor. Ayrıca çalışanlarınızın maaşı da esnaf lokantası açma maliyeti içerisine girecektir. Bazı ürünlerin son kullanma tarihi yakın olacağı için bu gibi ürünlerin tüketilmesini iyi yönetemezseniz giderlerinize eksi olarak yansıyabilir. Soğutma ve ısıtma gibi giderleri de unutmamalısınız.

Tabii ki bunun yanında kira, faturalar, dekorasyon, vergiler ve diğer ek giderler maliyeti oldukça etkileyecektir. Kısacası ortalama maliyeti aylık 5 bin TL ile 50 bin TL arasında değişebiliyor. Bunu hedefleriniz doğrultusunda değerlendirmelisiniz. Fikir edinebilmek için diğer lokantaları ziyaret ederek incelemeler yapabilirsiniz. Küçük bir esnaf lokanta açacaksanız eşyaları ikinci el olarak satın alabilirsiniz. Maliyet hesabını iyi bir şekilde ve zihninizi yormadan yapabilmek için bilgisayar üzerinden kullanabileceğiniz muhasebe yazılımlarını tercih edebilirsiniz.

Esnaf Lokantası Açmak İçin Devlet Desteği

KOSGEB’e başvurduğunuz takdirde esnaf lokantası açmak için 60 bin TL ile 360 bin TL arasında kredi alma şansınız bulunuyor.

Esnaf Lokantası Dekorasyon Nasıl Olmalı?

Bu gibi yerlerde lokantanız iştah açıcı görünmelidir. Yani insanların baktığında karnının acıkması gerekiyor. Aklınıza en bilindik birkaç fast-food işletmesini getirin ve dekorasyonlarını hayal edin. Basit gibi görünen bir detay olsa da müşteri çekmekte oldukça başarılı bir yöntemdir.

Ayrıca ışıklandırmalar iyi bir şekilde olmalıdır. Yaptığınız yemekler ışıklandırmalar ile birlikte lezzetli görünmelidir. Fakat ışıklar müşterilerinizin gözünü yormamalıdır. Esnaf lokantası dekorasyonu için genellikle kahverengi renkleri tercih ediliyor.

Yine masalar ve sandalyeler de bu tonlarda seçiliyor. Gözü yormaması için kalabalık bir dekorasyon tercih etmeyin. Ferah ve mümkünse güneş ışığı alan yerleri seçebilirsiniz. Örneğin bir balık lokantasını örnek verecek olursak denizi çağrıştırması için mavi renklerin kullanılmasını önerebiliriz. Siz de civardaki lokantaları inceleyerek fikir sahibi olabilirsiniz.

Esnaf lokantası size hitap etmiyorsa ev yemekleri dükkanı açmak için rehberimizi okuyabilirsiniz.

Her Zaman Kazandıran Trend: Ev Yemekleri Dükkanı Açmak

Bir cevap yazın